Domowy chłodnik pomidorowy z mini mozzarellą

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gdy na dworze skwer i duchota najlepiej zjeść coś , co schłodzi nas od środka . Dla mnie jest to na przykład właśnie taki chłodnik , pełen witamin i składników odżywczych , aromatów, przypraw...

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 800 g. pomidorów - u mnie malinowe
    1 papryka czerwona
    1 cebulka czerwona
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki soku z cytryny
    1łyzka miodu
    ok. 10 listków bazylii
    1/2 papryczki chili
    sól i pieprz do smaku
    mini mozzarella-kubek 250 g.
    posiekana natka pietruszki i listki bazylii - do posypania
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Ser

Domowy chłodnik pomidorowy z mini mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy chłodnik pomidorowy z mini mozzarellą 1. Pomidory zanurzam we wrzątku i hartuje w zimnej wodzie , obieram ze skórki, kroje , dodaję do nich oczyszczoną i pokrojoną paprykę , posiekaną papryczkę, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, sok z cytryny , doprawiam solą i pieprzem , miksuję na gładką masę , wstawiam do lodówki na ok. godzinę . Chłodnik podaję z pokrojoną mozzarellą , posypaną czubrycą i zieleniną .

Porady

Jeśli ktoś nie może jeść pikantnych potraw proponuję nie dodawać papryczki chili , dodać tylko jeden ząbek czosnku .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Na zimno Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować