Chłodnik litewski z dodatkiem fety i jajka

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

doskonale orzeźwia w ciepłe dni

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - pęczek botwinki: 2 sztuki
    - buraki czerwone: 5 sztuk
    - zsiadłe mleko: 500 mililitrów
    - kefir: 200 mililitrów
    - jogurt naturalny mały: 200 mililitrów
    - szczypiorek pęczek: 1 sztuka
    - koperek pęczek: 1 sztuka
    - ogórki małosolne: 5 sztuk
    - jajko na twardo: 2 sztuki
    - kostka sera feta: 200 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chłodnik litewski z dodatkiem fety i jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę dokładnie myjemy i drobno kroimy. Buraczki obieramy i kroimy w malutką kosteczkę. Zalewamy taką ilością wody, aby przykryła buraczki z botwinką i gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny. Następnie schładzamy.
  • 2. Do chłodnego wywaru dodajemy zsiadłe mleko, kefir, jogurt, posiekany szczypiorek wraz z koperkiem i pokrojone w kosteczkę ogórki małosolne. Całość mieszamy, solimy do smaku i odstawiamy na kilka godzin do lodówki w celu schłodzenia.
  • 3. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i serem feta pokrojonym w kostkę. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować