Chłodnik "botwinkowy"

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Sporo osób lubi chłodniki, u nas smaki się podzieliły:) Zrobiłam delikatny i smaczny chłodnik z botwinki , rzodkiewek i ogórka. Mąż zachwycony, ja również, reszta jak nie lubi zimnej zupy, niech je ba

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki


    pęczek botwinki

    ocet winny 2 łyżki

    ogórek świeży

    koperek zielony

    pęczek rzodkiewek

    szklanka kwaśnej śmietany

    500 ml maślanki

    szklanka jogurtu naturalnego

    500 ml bulionu z warzyw

    Sól cytrynowa Royal Brand

    biały pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chłodnik "botwinkowy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chłodnik 1. Botwinkę dokładnie myję, część liści i buraczki kroję drobniutko, zalewam bulionem, dodaję ocet winny i gotuję do miękkości. Po ugotowaniu studzę.



    Ogórka myje i obieram, trę na tarce o drobnych oczkach, z rzodkiewek odcinam ogonki, i trę tak jak ogórki. Koperek przepłukuję , osuszam i drobniutko siekam.

    Wszystko dodaję do zimnego wywaru z buraczkami, mieszam, doprawiam do smaku. Można dodatkowo schłodzić w lodówce. Podaję z jajkami ugotowanymi na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować