Sporo osób lubi chłodniki, u nas smaki się podzieliły:) Zrobiłam delikatny i smaczny chłodnik z botwinki , rzodkiewek i ogórka. Mąż zachwycony, ja również, reszta jak nie lubi zimnej zupy, niech je ba
Chłodnik "botwinkowy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinkę dokładnie myję, część liści i buraczki kroję drobniutko, zalewam bulionem, dodaję ocet winny i gotuję do miękkości. Po ugotowaniu studzę.
Ogórka myje i obieram, trę na tarce o drobnych oczkach, z rzodkiewek odcinam ogonki, i trę tak jak ogórki. Koperek przepłukuję , osuszam i drobniutko siekam.
Wszystko dodaję do zimnego wywaru z buraczkami, mieszam, doprawiam do smaku. Można dodatkowo schłodzić w lodówce. Podaję z jajkami ugotowanymi na twardo.
Komentarze