Chleb - proporcje na szklanki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zrobiłam dziś pyszny drugi w moim życiu chlebek ale na pewno nie ostatni. Może mój chlebek nie jest idealny, ale jest bardzo smaczny i bardzo mięciutki w środku.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki ( szklanka pojemność 210 ml ),

    1,5 szklanki ciepłej wody,

    20 g świeżych drożdży,

    1 łyżeczka miodu ( dałam prawdziwy ),

    1 łyżeczka soli,

    6 łyżek oleju.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb - proporcje na szklanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chlebuś 1. Do miski wlać ciepłą wodę, dodać rozkruszone drożdże oraz łyżeczkę miodu. Wszystko wymieszać i odstawić na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
  • chlebuś 2. Gdy już jest widoczna praca drożdży wtedy wsypać trzy szklanki mąki ( ja użyłam mąkę Szymanowska typ 480, akurat miałam bo pojawiła się w Biedronce ) oraz sól i wymieszać całość łyżką. następnie wlać 6 łyżek oleju i również wymieszać, następnie chwilę wyrobić ręką jak w moim przypadku lub mikserem z hakiem.
  • chlebuś 3. Wyrobione ciasto obsypać z wierzchu odrobiną mąki i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta. Czyli do podwojenia swojej objętości.
  • chlebuś 4. Jak już ciasto podwoiło swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką dodać jeszcze pół szklanki mąki i jeszcze na stolnicy je wyrabiać. Wyrobione ciasto przełożyć do blaszki 40 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta posmarować mlekiem i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia.
  • chlebuś 5. Gdy już ciasto w blaszce podwoiło swoją objętość. Wstawić je do nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 stopni i piec 45 - 50 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. 10 minut przed końcem pieczenia chlebka można smarować go wodą. Po upieczeniu również posmarować wodą ( wtedy skórka jest miękka ). Upieczony studzić na kratce.
  • chlebuś 6. Chlebuś wyszedł rewelacyjny z wierzchu lekko chrupiąca skórka dzięki temu że posmarowałam wodą zaś w środku mega mięciutki. Taki chlebuś świetnie nadaje się na śniadanie czy też kolację do tego prawdziwe masło i nic więcej do szczęścia nam nie potrzeba. Na pewno to nie będzie mój ostatni chlebuś.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować