Chleb na maślance

4.49 (179 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Najprostszy chlebek jaki można upiec w domowym zaciszu, mięciutki wilgotny idealny na jesienno-zimowe śniadanie, doskonale smakuje z masełkiem i konfiturą jagodową. Polecam od razu upiec z podwójnej porcji bo znika w mig!

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na jeden bochenek lub na formę o wym 24/13 cm




    Składniki:

    ½ kg mąki pszennej typ 500

    1,5 szklanki naturalnej maślanki

    7 g suchych drożdży

    1 pełna łyżeczka soli

    1 łyżeczka cukru

    1 łyżeczka litewskiej przyprawy do chleba (ziołowa)

    Odrobina masła do formy i do posmarowania chleba
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Wszystkie składniki do wypieku chlebka muszą mieć temperaturę pokojową.

    Mąkę pszenną wsypać do miski, wymieszać z solą, drożdżami, cukrem oraz mieszanką ziołową do chleba, wlać maślankę i całość wyrobić na jednolite ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką , wynieść w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, po tym czasie ponownie zagnieść, włożyć do formy ceramicznej o podanych wymiarach natłuszczonej masłem, uklepać i zostawić na 20 minut aby ciasto podrosło.
  • Przygotowanie 2. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200*c, wyrośnięty chlebek ponacinać ostrym nożem z wierzchu, posmarować dłońmi zwilżonymi zimną wodą, włożyć do piekarnika i piec 30 minut, po tym czasie temp zmniejszyć do 185*c i piec jeszcze 15 minut. Wyjąć z pieca i wystudzić.

    Smacznego J
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować