Najprostszy chlebek jaki można upiec w domowym zaciszu, mięciutki wilgotny idealny na jesienno-zimowe śniadanie, doskonale smakuje z masełkiem i konfiturą jagodową. Polecam od razu upiec z podwójnej porcji bo znika w mig!
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Na jeden bochenek lub na formę o wym 24/13 cm
Składniki:
½ kg mąki pszennej typ 500
1,5 szklanki naturalnej maślanki
7 g suchych drożdży
1 pełna łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka litewskiej przyprawy do chleba (ziołowa)
Chleb na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki do wypieku chlebka muszą mieć temperaturę pokojową.
Mąkę pszenną wsypać do miski, wymieszać z solą, drożdżami, cukrem oraz mieszanką ziołową do chleba, wlać maślankę i całość wyrobić na jednolite ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką , wynieść w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, po tym czasie ponownie zagnieść, włożyć do formy ceramicznej o podanych wymiarach natłuszczonej masłem, uklepać i zostawić na 20 minut aby ciasto podrosło.
2.W tym czasie nagrzać piekarnik do 200*c, wyrośnięty chlebek ponacinać ostrym nożem z wierzchu, posmarować dłońmi zwilżonymi zimną wodą, włożyć do piekarnika i piec 30 minut, po tym czasie temp zmniejszyć do 185*c i piec jeszcze 15 minut. Wyjąć z pieca i wystudzić.
Komentarze