Chlebek kwiatek smakowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W moim domu nie kupuje się chleba tylko piecze. Bardzo lubimy pieczywo smakowe. Tym razem upiekłam chleb z dodatkiem jęczmienie młodego, dyni, pomidorów suszonych w kształcie kwiatka.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki ciasto bazowe:

    1 kg mąki pszennej
    2 dkg drożdży
    180 g masła
    1 łyżka soli himalajskiej płaska
    szczypta cukru
    400 ml mleka letniego

    ciasto zielone:

    ok 650 g ciasta bazowego
    1 łyżka sproszkowany młody jęczmień
    50 ml oliwy z oliwek od pomidorów suszonych

    składniki ciasto czerwone:

    250 g ciasta bazowego
    5 pomidorów suszonych z oleju
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki

    składniki ciasta żółtego:

    500 g ciasta bazowego
    150 g dyni upieczonej
    1/2 łyżeczki zmielonej pestki awokado
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek kwiatek smakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czerwone:

    Do 250 g ciasta bazowego dodaję zblendowane pomidory suszone, koncentrat, paprykę. Ciasto wyrabiam robotem, albo w rękach. Trzeba długo ugniatać.

    Ciasto żółte:

    Do 500 g ciasta bazowego dodaję zmiksowaną dynię i wyrabiam mikserem. Jak ciasto będzie się za bardzo kleić można dodać mąki.

    Ciasto zielone:

    Do pozostałego ciasta bazowego dodaję jęczmień, oliwę z pomidorów i wyrabiam mikserem albo rękoma.

    Wykonanie chleba:

    Foremka o wymiarach 30x11x10 cm.

    Ciasto zielone dzielę na dwie części i rozwałkowuję każdą na długość foremki i szerokość która pokryje dno i boki częściowo.
    Foremkę wykładam papierem do pieczenia całą. Układam jeden płat ciasta zielonego.
    Ciasto żółte dziele na osiem części i z każdej formuję wałek o długości 30 cm.
    Ciasto czerwone dzielę na dwie części. Z jednej formuję też wałek o długości 30 cm. Resztę ciasta czerwonego rozwałkowuję na prostokąt o długości 30 cm i szczerość 16 cm. Prostokąt dziele na paski cztery po 4 cm szerokie. Cztery wałki żółtego zawijam każdy osobno w czerwony pasek.

    Na dno ciasta zielonego układam na środku foremki wzdłuż wałek żółty, a na nim wałek czerwony który robi za środek kwiatka. Po bokach wałka żółtego układam wałki obklejone ciastem czerwonym. Na nich daję wałki żółte, i na zmianę czerwone oplecione. Na końcu na wierzchu i na bokach układam płat ciasta zielonego i dociskam. Odstawiam chleb do wyrośnięcia na dwie godziny w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni góra dół, włożyłam do piekarnika miskę z gorącą wodą, włożyłam blaszkę z chlebem i piekłam 10 minut. Potem zmniejszam na 180 stopni i piekę godzinę około. Przed końcem pieczenia wyjmuje chleb z foremki i pukam w niego od spodu nożem, czy wydaje głuchy odgłos. Wtedy jest dopieczony. Po wyjęciu z piekarnika odstawiam go na kratkę, spryskuję zimną wodą i nakrywam ściereczka do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pomidor Suszone pomidory Ziarna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować