Chlebek kwiatek smakowy

  • wyświetlono: 56 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

W moim domu nie kupuje się chleba tylko piecze. Bardzo lubimy pieczywo smakowe. Tym razem upiekłam chleb z dodatkiem jęczmienie młodego, dyni, pomidorów suszonych w kształcie kwiatka.

mysza75
  • 12 porcje
  • 150min
  • Łatwy

Składniki

składniki ciasto bazowe:

1 kg mąki pszennej
2 dkg drożdży
180 g masła
1 łyżka soli himalajskiej płaska
szczypta cukru
400 ml mleka letniego

ciasto zielone:

ok 650 g ciasta bazowego
1 łyżka sproszkowany młody jęczmień
50 ml oliwy z oliwek od pomidorów suszonych

składniki ciasto czerwone:

250 g ciasta bazowego
5 pomidorów suszonych z oleju
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki

składniki ciasta żółtego:

500 g ciasta bazowego
150 g dyni upieczonej
1/2 łyżeczki zmielonej pestki awokado

Sposób przygotowania przepisu:

Chlebek kwiatek smakowy

  • 1. Ciasto czerwone:

    Do 250 g ciasta bazowego dodaję zblendowane pomidory suszone, koncentrat, paprykę. Ciasto wyrabiam robotem, albo w rękach. Trzeba długo ugniatać.

    Ciasto żółte:

    Do 500 g ciasta bazowego dodaję zmiksowaną dynię i wyrabiam mikserem. Jak ciasto będzie się za bardzo kleić można dodać mąki.

    Ciasto zielone:

    Do pozostałego ciasta bazowego dodaję jęczmień, oliwę z pomidorów i wyrabiam mikserem albo rękoma.

    Wykonanie chleba:

    Foremka o wymiarach 30x11x10 cm.

    Ciasto zielone dzielę na dwie części i rozwałkowuję każdą na długość foremki i szerokość która pokryje dno i boki częściowo.
    Foremkę wykładam papierem do pieczenia całą. Układam jeden płat ciasta zielonego.
    Ciasto żółte dziele na osiem części i z każdej formuję wałek o długości 30 cm.
    Ciasto czerwone dzielę na dwie części. Z jednej formuję też wałek o długości 30 cm. Resztę ciasta czerwonego rozwałkowuję na prostokąt o długości 30 cm i szczerość 16 cm. Prostokąt dziele na paski cztery po 4 cm szerokie. Cztery wałki żółtego zawijam każdy osobno w czerwony pasek.

    Na dno ciasta zielonego układam na środku foremki wzdłuż wałek żółty, a na nim wałek czerwony który robi za środek kwiatka. Po bokach wałka żółtego układam wałki obklejone ciastem czerwonym. Na nich daję wałki żółte, i na zmianę czerwone oplecione. Na końcu na wierzchu i na bokach układam płat ciasta zielonego i dociskam. Odstawiam chleb do wyrośnięcia na dwie godziny w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni góra dół, włożyłam do piekarnika miskę z gorącą wodą, włożyłam blaszkę z chlebem i piekłam 10 minut. Potem zmniejszam na 180 stopni i piekę godzinę około. Przed końcem pieczenia wyjmuje chleb z foremki i pukam w niego od spodu nożem, czy wydaje głuchy odgłos. Wtedy jest dopieczony. Po wyjęciu z piekarnika odstawiam go na kratkę, spryskuję zimną wodą i nakrywam ściereczka do ostygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

paprykaPomidorychlebpieczywopomidory suszonejęczmień

Komentarze

Podobne przepisy

chleb

Dodane przez: xjustynka89x

Domowy chlebek

Przepis mam od babci. Chlebek jest...

Zdrowy chlebek

Dodane przez: mariola80

Zdrowy chlebek

Witam!chciałabym podzielić się...

Chlebek.

Dodane przez: BABECZKA 35

Chlebek marchewkowy

Pyszny,domowy chlebek o lekkim...

Chlebek z dyni.

Dodane przez: Świeca Urszula

Chlebek dyniowy

Raz na jakiś czas można przygotować...

chlebek

Dodane przez: mamusia_pl

chlebek pszenny

najprostszy na świecie przepis...

Chlebek ziołowo-czosnkowy

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy

Ten chlebek gości u mnie od dawna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE