W moim domu nie kupuje się chleba tylko piecze. Bardzo lubimy pieczywo smakowe. Tym razem upiekłam chleb z dodatkiem jęczmienie młodego, dyni, pomidorów suszonych w kształcie kwiatka.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
składniki ciasto bazowe:
1 kg mąki pszennej
2 dkg drożdży
180 g masła
1 łyżka soli himalajskiej płaska
szczypta cukru
400 ml mleka letniego
ciasto zielone:
ok 650 g ciasta bazowego
1 łyżka sproszkowany młody jęczmień
50 ml oliwy z oliwek od pomidorów suszonych
składniki ciasto czerwone:
250 g ciasta bazowego
5 pomidorów suszonych z oleju
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
składniki ciasta żółtego:
500 g ciasta bazowego
150 g dyni upieczonej
1/2 łyżeczki zmielonej pestki awokado
Chlebek kwiatek smakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czerwone:
Do 250 g ciasta bazowego dodaję zblendowane pomidory suszone, koncentrat, paprykę. Ciasto wyrabiam robotem, albo w rękach. Trzeba długo ugniatać.
Ciasto żółte:
Do 500 g ciasta bazowego dodaję zmiksowaną dynię i wyrabiam mikserem. Jak ciasto będzie się za bardzo kleić można dodać mąki.
Ciasto zielone:
Do pozostałego ciasta bazowego dodaję jęczmień, oliwę z pomidorów i wyrabiam mikserem albo rękoma.
Wykonanie chleba:
Foremka o wymiarach 30x11x10 cm.
Ciasto zielone dzielę na dwie części i rozwałkowuję każdą na długość foremki i szerokość która pokryje dno i boki częściowo.
Foremkę wykładam papierem do pieczenia całą. Układam jeden płat ciasta zielonego.
Ciasto żółte dziele na osiem części i z każdej formuję wałek o długości 30 cm.
Ciasto czerwone dzielę na dwie części. Z jednej formuję też wałek o długości 30 cm. Resztę ciasta czerwonego rozwałkowuję na prostokąt o długości 30 cm i szczerość 16 cm. Prostokąt dziele na paski cztery po 4 cm szerokie. Cztery wałki żółtego zawijam każdy osobno w czerwony pasek.
Na dno ciasta zielonego układam na środku foremki wzdłuż wałek żółty, a na nim wałek czerwony który robi za środek kwiatka. Po bokach wałka żółtego układam wałki obklejone ciastem czerwonym. Na nich daję wałki żółte, i na zmianę czerwone oplecione. Na końcu na wierzchu i na bokach układam płat ciasta zielonego i dociskam. Odstawiam chleb do wyrośnięcia na dwie godziny w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni góra dół, włożyłam do piekarnika miskę z gorącą wodą, włożyłam blaszkę z chlebem i piekłam 10 minut. Potem zmniejszam na 180 stopni i piekę godzinę około. Przed końcem pieczenia wyjmuje chleb z foremki i pukam w niego od spodu nożem, czy wydaje głuchy odgłos. Wtedy jest dopieczony. Po wyjęciu z piekarnika odstawiam go na kratkę, spryskuję zimną wodą i nakrywam ściereczka do ostygnięcia.
Komentarze