Chlebek Czosnkowy z Zieleniną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Niesamowicie pyszny chlebek z czosnkiem i zieleniną,najlepiej smakuje z filiżanką czerwonego barszczu,i ten zapach po upieczeniu...

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Keksówka 12x30 cm

    350 g mąki pszennej
    220 ml ciepłej,ale nie gorącej wody
    1,5 łyżeczki suchych drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki roztopionego letniego masła

    Nadzienie:

    pół pęczka pietruszki
    pół pęczka koperku
    garść liści bazylii
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki miękkiego masła 82 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek czosnkowy z zieleniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebek. 1. Do ciepłej wody wsypać drożdże cukier i trochę mąki,wymieszać i pozostawić na chwilę,żeby drożdże zaczęły pracować,odstawić na 10-15 min.
    Do miski przesiać przez sitko mąkę,wsypać sól,wymieszać,wrzucić wyrośnięte drożdże,zacząć wyrabiać ciasto,po chwili wlać letnie masło i dalej wyrabiać mikserem ok.10 min.ciasto ma być elastyczne i jednolite.
    Gdy ciasto wyrabia się w mikserze przygotować zieleninkę.
    Do blendera wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek,zieleninkę,oraz masło,całość blendować do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji(tu już kto jak lubi).
    Wyrobione ciasto rozwałkować na prostokąt,na podsypanym mąką blacie,posmarować zieleninką(zostawić trochę do posmarowania na wierzch po upieczeniu),
  • Chlebek. 2. zwinąć w roladę,następnie ostrym nożem przeciąć wzdłuż,dzieląc roladę na 2 części.Jeden koniec nałożyć na drugi,delikatnie zawinąć pod spód i owinąć jeden kawałek wokół drugiego,końcówki podwinąć pod spód.
  • Chlebek. 3. Chlebek przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,do podwojenia objętości,u mnie wyrastał 45 min.Wstawić do piekarnika na 40 min.
    Piec w temp.180 C.
    Po upieczeniu posmarować po wierzchu resztą zieleniny.
    Pozostawić do wystygnięcia na kratce.

Porady

Podawać krojony na kawałki z ciepłym czerwonym barszczem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Czosnek Drożdże Koper Pietruszka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować