Chlebek czosnkowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób

Chlebek z dużą ilością masła czosnkowego, z natką pietruszki i oregano.
Sprawdzi się zarówno jako przekąska na imprezach, ale także na śniadanie czy kolację jako chleb kanapkowy.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 550 g maki + do podsypania,

    2 łyżki soli,

    150 ml ciepłej wody,

    3 łyżki oleju,

    150 g miękkiego masła,

    3 ząbki czosnku,

    pęczek natki pietruszki,

    łyżeczka suszonego oregano

    zaczyn:

    40 g świeżych drożdży,

    łyżeczka cukru,

    150 ml ciepłej wody,

    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na zaczyn mieszamy razem i odstawiamy na 30 minut - w tym czasie drożdże będą powoli pracować.

    Mąkę mieszamy z solą, olejem i zaczynem. Zagniatamy na je na gładką, jednolitą masę.
    Zostawiamy w dużej misce pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę.

    Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na kształt prostokąta na grubość ok 0,5 - 0,8 cm.

    Do masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę oraz oregano - mieszamy.
    Rozprowadzamy po całym cieście.
    Kroimy na paski ok 4 cm. Każdy kawałek zwijamy w rulon lub składamy na 4-5 razy.
    Układamy kawałki jeden za drugim w formie (mała keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wkładamy do nagrzanego do 20 stopni piekarnika na około 50 minut aż się zarumieni.
    Wyjmujemy z piekarnika, a następnie z formy, odstawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować