Chlebek bananowo-kakaowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gdy mamy nadmiar bananów to polecam upiec taki chlebek bananowy. Pyszny i pachnący. Lekko wilgotny i niezapychający. Długo utrzymuje świeżość. Bardzo polecam.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    20 dag masła lub margaryny
    4 banany
    pół szklanki cukru trzcinowego
    2 i pół szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 kopiaste łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta Desery

Chlebek bananowo-kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Banany rozgniatamy widelcem.
  • 2. Jajka z cukrem miksujemy przez chwilę, wsypujemy sypkie składniki i chwilę miksujemy, wlewamy roztopione masło lub margarynę, miksujmy, dodajemy rozgniecione banany i mieszamy łyżką. Sodę oczyszczoną jest dobrze przesiać z mąką.
  • 3. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
  • 4. Chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę, do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Ciasto jest dość wilgotne, więc patyczek nie będzie całkowicie suchy.
  • 5. Chlebek od razu wyjmujemy z foremki i studzimy na metalowej kratce. Wystudzony studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Sodę oczyszczoną dobrze jest przesiać z mąką. Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Chlebek można pokroić na około 16 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Kakao Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować