Chlebek bananowo - cynamonowy

2 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Niezwykle puszysty, cudownie smaczny i banalnie prosty w przygotowaniu.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 średniej wielkości bardzo dojrzałe banany
    ok 1/2 szklanki oleju
    1 i 1/2 szklanki mąki
    2 jajka klasy "M"
    1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 płaskiej łyżeczki sody
    ok. 1/2 szklanki cukru trzcinowego
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    forma keksowa 28x11,5 cm
Wystaw ocenę:

2 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Chlebek bananowo - cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebek bananowo - cynamonowy 1. W misce widelcem rozgniatamy na gładką masę banany. Następnie do masy bananowej wbijamy całe jajka i ubijamy - mieszamy mikserem. Kolejno dodajemy olej, sól, cukier, cukier waniliowy, proszek oraz sodę i cynamon. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę i mieszamy do momentu połączenia się składników. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy gotowe ciasto i pieczemy ok. 60 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawiamy do przestygnięcia. Następnie delikatnie wyjmujemy i oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować