CHLEBEK DYNIOWO-KAKAOWY

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Długo zachowuje świeżość. Ja swój chlebek jadłam jakieś 5-6 dni i w każdym dniu był sprężysty,a co najważniejsze nie był suchy.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    200 g mąki żytniej typ 720
    1 opakowanie drożdży instant
    1 jajko
    1 białko
    160 g puree z dyni
    20 g cukru
    15 g melasy
    200 ml mleka 0,5%
    15 g kakao
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Do kawy Desery

Chlebek dyniowo-kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przełożyć oba rodzaje mąki. Dodać drożdże,cukier i wymieszać. Mleko podgrzać. Do mąk dodać jajko, białko i puree z dyni. Miskę włożyć do robota kuchennego, wpiąć hak do zagniatania ciasta i zacząć zagniatać stopniowo dodając mleko i melasę. Zagniatać około 5 minut.
  • 2. Po tym czasie ciasto podzielić na pół. Jedną część ciasta zostawić w misie i dodać do niego kakao. Wyrobić do połączenia składników. Następnie każdą porcję ciasta wyłożyć do osobnych misek.
  • 3. Przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia . Gdy to nastąpi oba ciasta ponownie lekko wyrobić. Każde rozwałkować na kwadrat na grubości około 1 cm. Na jasny płat ciasta ułożyć ciemny i całość razem z rolować. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Zostawić na kolejne 40-50 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 45-50 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować