Długo zachowuje świeżość. Ja swój chlebek jadłam jakieś 5-6 dni i w każdym dniu był sprężysty,a co najważniejsze nie był suchy.
Składniki:
250 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej typ 720
1 opakowanie drożdży instant
1 jajko
1 białko
160 g puree z dyni
20 g cukru
15 g melasy
200 ml mleka 0,5%
15 g kakao
Chlebek dyniowo-kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przełożyć oba rodzaje mąki. Dodać drożdże,cukier i wymieszać. Mleko podgrzać. Do mąk dodać jajko, białko i puree z dyni. Miskę włożyć do robota kuchennego, wpiąć hak do zagniatania ciasta i zacząć zagniatać stopniowo dodając mleko i melasę. Zagniatać około 5 minut.
2. Po tym czasie ciasto podzielić na pół. Jedną część ciasta zostawić w misie i dodać do niego kakao. Wyrobić do połączenia składników. Następnie każdą porcję ciasta wyłożyć do osobnych misek.
3.Przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia . Gdy to nastąpi oba ciasta ponownie lekko wyrobić. Każde rozwałkować na kwadrat na grubości około 1 cm. Na jasny płat ciasta ułożyć ciemny i całość razem z rolować. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
4.Zostawić na kolejne 40-50 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 45-50 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Smacznego!
Komentarze