Żytnio - pszenny chleb na zakwasie żytnim ze słonecznikiem i siemieniem lnianym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Po niemal sześciu dniach oczekiwań przyszedł w końcu ten czas, na zrobienie pierwszego chleba na własnym zakwasie żytnim.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Będą potrzebne:
    -150 gram żytniego zakwasu
    -150 gram mąki żytniej TYP720 (taka sama jak do użytego zakwasu)
    -150 ml ciepłej wody (temperatura około 39-41 stopni)

    Do ciasta używamy dodatkowo:
    -240 gram mąki żytniej TYP720
    -150 gram mąki pszennej TYP550
    -ok. 100 ml ciepłej wody zmieszanej z 20 ml mleka
    -2 łyżeczki soli
    -po garści siemienia lnianego i słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Żytnio - pszenny chleb na zakwasie żytnim ze słonecznikiem i siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki z pierwszej części mieszamy patyczkiem drewnianym do konsystencji gęstego budyniu, przykrywamy ściereczką i zostawiamy przez noc w ciepłym miejscu. Niecierpliwie wyczekujemy poranka.

    Ciasto wyrabiamy mieszając w pierwszym etapie wszystkie składniki z zaczynem.
    Papier do pieczenia nacieramy masłem i obsypujemy otrębami, wykładamy nim foremkę.
    Wyrobione ciasto układamy na kształt foremki, oklepujemy olejem rzepakowym, wkładamy do foremki i dociskamy delikatnie z góry, by rozłożyć je dokładnie w formie.
    Odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 2h.

    Delikatnie, aby ciasto nie opadło spryskujemy je wodą i rozrzucamy na powierzchni ziarna słonecznika.
    Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze 235 stopni.
    Po wyciągnięciu z piekarnika od razu, ostrożnie, wyjmujemy chleb z formy. Odstawiamy go na minimum godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować