Po niemal sześciu dniach oczekiwań przyszedł w końcu ten czas, na zrobienie pierwszego chleba na własnym zakwasie żytnim.
3 godz.
Składniki:
Będą potrzebne:
-150 gram żytniego zakwasu
-150 gram mąki żytniej TYP720 (taka sama jak do użytego zakwasu)
-150 ml ciepłej wody (temperatura około 39-41 stopni)
Do ciasta używamy dodatkowo:
-240 gram mąki żytniej TYP720
-150 gram mąki pszennej TYP550
-ok. 100 ml ciepłej wody zmieszanej z 20 ml mleka
-2 łyżeczki soli
-po garści siemienia lnianego i słonecznika
Żytnio - pszenny chleb na zakwasie żytnim ze słonecznikiem i siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki z pierwszej części mieszamy patyczkiem drewnianym do konsystencji gęstego budyniu, przykrywamy ściereczką i zostawiamy przez noc w ciepłym miejscu. Niecierpliwie wyczekujemy poranka.
Ciasto wyrabiamy mieszając w pierwszym etapie wszystkie składniki z zaczynem.
Papier do pieczenia nacieramy masłem i obsypujemy otrębami, wykładamy nim foremkę.
Wyrobione ciasto układamy na kształt foremki, oklepujemy olejem rzepakowym, wkładamy do foremki i dociskamy delikatnie z góry, by rozłożyć je dokładnie w formie.
Odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 2h.
Delikatnie, aby ciasto nie opadło spryskujemy je wodą i rozrzucamy na powierzchni ziarna słonecznika.
Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze 235 stopni.
Po wyciągnięciu z piekarnika od razu, ostrożnie, wyjmujemy chleb z formy. Odstawiamy go na minimum godzinę.
Komentarze