Kto raz spróbuje domowego chleba na zakwasie, nie będzie więcej chciał tego kupnego pszennego naszpikowanego spulchniaczami. Chleb jest zbity, ciężki, ale wilgotny. Taki jaki powinien być. pyszny!
Zakwas:
100 g mąki żytniej (na początek, mieć trochę w zapasie żeby móc dosypywać)
50 ml wody gazowanej (jak wyżej)
50 ml wody niegazowanej (jak wyżej)
1 łyżka mleka
Chleb żytni na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli zaczynamy od zera i nie mamy zakwasu to musimy go 3 dni wcześniej przygotować.
Przepis na zakwas: 100 g mąki żytniej, 100 ml wody mineralnej (50 ml gazowanej, 50 ml niegazowanej), 1 łyżka mleka. Taką miksturę mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce. Naprawdę ciepłe - może to być kaloryfer. Kilka razy dziennie mieszamy, stale uzupełniając wodą oraz mąką, tak by zakwas miał konsystencję gęstej śmietany.
2.Po trzech dniach zakwas powinien być gotowy.
Przygotowanie chleba: mąkę wymieszać z solą, dodać zakwas, miód oraz pestki. Całość dobrze wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4 h. Następnie ciasto przełożyć do keksówki. Na wierzch można sypnąć trochę pestek. Piec ok. 1 h w temperaturze 180 st. Pod koniec pieczenia, posmarować chleb wodą, by skorupka była błyszcząca. Przestudzić. i jeść! Najlepszy z samym masłem.
Komentarze