Chleb żytni na zakwasie

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Kto raz spróbuje domowego chleba na zakwasie, nie będzie więcej chciał tego kupnego pszennego naszpikowanego spulchniaczami. Chleb jest zbity, ciężki, ale wilgotny. Taki jaki powinien być. pyszny!

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 3 szklanki mąki żytniej
    1 szkl. zakwasu żytniego
    1 łyżka miodu
    1,5 łyżeczki soli
    garść ziaren słonecznika i pestek dyni

    Zakwas:
    100 g mąki żytniej (na początek, mieć trochę w zapasie żeby móc dosypywać)
    50 ml wody gazowanej (jak wyżej)
    50 ml wody niegazowanej (jak wyżej)
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb żytni na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli zaczynamy od zera i nie mamy zakwasu to musimy go 3 dni wcześniej przygotować.

    Przepis na zakwas: 100 g mąki żytniej, 100 ml wody mineralnej (50 ml gazowanej, 50 ml niegazowanej), 1 łyżka mleka. Taką miksturę mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce. Naprawdę ciepłe - może to być kaloryfer. Kilka razy dziennie mieszamy, stale uzupełniając wodą oraz mąką, tak by zakwas miał konsystencję gęstej śmietany.
  • 2. Po trzech dniach zakwas powinien być gotowy.

    Przygotowanie chleba: mąkę wymieszać z solą, dodać zakwas, miód oraz pestki. Całość dobrze wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4 h. Następnie ciasto przełożyć do keksówki. Na wierzch można sypnąć trochę pestek. Piec ok. 1 h w temperaturze 180 st. Pod koniec pieczenia, posmarować chleb wodą, by skorupka była błyszcząca. Przestudzić. i jeść! Najlepszy z samym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować