Najtrudniej jest upiec chleb doskonałej jakości bez żadnych dodatków, którego smak musi obronić się sam, a żadne wymyślne dodatki nie odwracają naszej uwagi od jego smaku. Ten chleb jest właśnie taki, jak dla mnie doskonały.
3 godz.
Składniki:
ZACZYN:
aktywny zakwas żytni – 15 g
mąka pszenna typ 650 – 75 g
woda – 85 ml
CIASTO WŁAŚCIWE:
cały zaczyn
mąka pszenna typ 650 – 350 g
mąka żytnia typ 2000 - 50 g
woda – 210 ml
sól – 3/4 łyżeczki
Pszenno-żytni chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zaczynu wymieszać w misce. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie zaczyn, obie mąki i wodę krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Najlepiej jest to zrobić w robocie z końcówką do ciasta drożdżowego. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut.
2.Po tym czasie dodać sól i ponownie krótko ciasto wyrabiać mikserem na wolnych obrotach. Miskę nakryć folią spożywczą na 2,5 godziny do wyrastania.
3.W tym czasie ciasto składać dwa razy.
4.Następnie uformować bochenek, włożyć go do wysypanego mąką koszyka. Koszyk włożyć do dużej torby foliowej, zawiązać ją i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie blaszkę będącą na wyposażeniu piekarnika umieścić w nim i nastawić temperaturę na 220°C. Gdy piekarnik się nagrzeje ostrożnie wyjąć blaszkę i zdecydowanym ruchem przełożyć ciasto z koszyka. Naciąć chleb ostrym nożem. Gorącą blaszkę z ciastem jak najszybciej wstawić ponownie do piekarnika. Na dno piekarnika wrzucić 1/2 szklanki kostek lodu i piec chleb z parą 10 minut. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika i wypuścić parę. Obniżyć temperaturę do 200°C i piec 25-30 minut. Chleb wyjąc z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia.
Komentarze