Pszenno-żytni chleb na zakwasie

4.93 (203 ocen)

  • 3 godz.

Najtrudniej jest upiec chleb doskonałej jakości bez żadnych dodatków, którego smak musi obronić się sam, a żadne wymyślne dodatki nie odwracają naszej uwagi od jego smaku. Ten chleb jest właśnie taki, jak dla mnie doskonały.

  • 3 godz.

Składniki:

  • ZACZYN:
    aktywny zakwas żytni – 15 g
    mąka pszenna typ 650 – 75 g
    woda – 85 ml

    CIASTO WŁAŚCIWE:
    cały zaczyn
    mąka pszenna typ 650 – 350 g
    mąka żytnia typ 2000 - 50 g
    woda – 210 ml
    sól – 3/4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.93 (203 ocen)

Pszenno-żytni chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zaczynu wymieszać w misce. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie zaczyn, obie mąki i wodę krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Najlepiej jest to zrobić w robocie z końcówką do ciasta drożdżowego. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut.
  • Pszenno-żytni chleb na zakwasie 2. Po tym czasie dodać sól i ponownie krótko ciasto wyrabiać mikserem na wolnych obrotach. Miskę nakryć folią spożywczą na 2,5 godziny do wyrastania.
  • W tym czasie ciasto składać dwa razy. 3. W tym czasie ciasto składać dwa razy.
  • Pszenno-żytni chleb na zakwasie 4. Następnie uformować bochenek, włożyć go do wysypanego mąką koszyka. Koszyk włożyć do dużej torby foliowej, zawiązać ją i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie blaszkę będącą na wyposażeniu piekarnika umieścić w nim i nastawić temperaturę na 220°C. Gdy piekarnik się nagrzeje ostrożnie wyjąć blaszkę i zdecydowanym ruchem przełożyć ciasto z koszyka. Naciąć chleb ostrym nożem. Gorącą blaszkę z ciastem jak najszybciej wstawić ponownie do piekarnika. Na dno piekarnika wrzucić 1/2 szklanki kostek lodu i piec chleb z parą 10 minut. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika i wypuścić parę. Obniżyć temperaturę do 200°C i piec 25-30 minut. Chleb wyjąc z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mąka pszenna Mąka żytnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować