Chleb żytni na zakwasie

4.5 (181 ocen)

  • 4 godz. 30 min

Naturalny, na zakwasie, lepki, treściwy - najlepszy...

  • 4 godz. 30 min

Składniki:

  • zaczyn:
    3 łyżki zakwasu
    100g mąki żytniej (użyłam typ 720)
    150 ml wody

    ciasto:
    cały zaczyn
    450g mąki żytniej (typ 720)
    300ml wody
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka miodu
    garść ziaren słonecznika
    olej do posmarowania formy
    otręby lub bułka tarta do wysypania formy

Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Chleb żytni na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień przed pieczeniem składniki na zaczyn wymieszać, przykryć gazą i zostawić w ciepłym miejscu na 12 godzin.
  • chleb żytni 2. W dniu pieczenia: do zaczynu dodać wodę, wymieszać, wsypać mąkę, sól i miód, wyrobić ciasto. Ciasto jest gęste i klejące, więc do wyrabiania lepiej użyć haków miksera. Ciasto wyłożyć do posmarowanej olejem i wysypanej otrębami (lub bułką tartą) foremki o długości ok 30cm, wierzch wyrównać mokrą łyżką, posypać ziarnami słonecznika.
    Kawałek folii spożywczej natłuścić olejem, przykryć foremkę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na 2-2,5h). Gdy ciasto wypełni całą foremkę, zdjąć folię, ciasto wstawić do nagrzanego do 230st.C piekarnika, wnętrze piekarnika zbryzgać wodą, piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 180st.C i piec jeszcze 30 minut.
    Upieczony chleb wyjąć z formy, przykryć lnianą ściereczką i ostudzić na kratce.
    Smacznego!

Porady

można część mąki (100g) zastąpić mąką razową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować