Naturalny, na zakwasie, lepki, treściwy - najlepszy...
4 godz. 30 min
Składniki:
zaczyn:
3 łyżki zakwasu
100g mąki żytniej (użyłam typ 720)
150 ml wody
ciasto:
cały zaczyn
450g mąki żytniej (typ 720)
300ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
garść ziaren słonecznika
olej do posmarowania formy
otręby lub bułka tarta do wysypania formy
Chleb żytni na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień przed pieczeniem składniki na zaczyn wymieszać, przykryć gazą i zostawić w ciepłym miejscu na 12 godzin.
2.W dniu pieczenia: do zaczynu dodać wodę, wymieszać, wsypać mąkę, sól i miód, wyrobić ciasto. Ciasto jest gęste i klejące, więc do wyrabiania lepiej użyć haków miksera. Ciasto wyłożyć do posmarowanej olejem i wysypanej otrębami (lub bułką tartą) foremki o długości ok 30cm, wierzch wyrównać mokrą łyżką, posypać ziarnami słonecznika.
Kawałek folii spożywczej natłuścić olejem, przykryć foremkę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na 2-2,5h). Gdy ciasto wypełni całą foremkę, zdjąć folię, ciasto wstawić do nagrzanego do 230st.C piekarnika, wnętrze piekarnika zbryzgać wodą, piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 180st.C i piec jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, przykryć lnianą ściereczką i ostudzić na kratce.
Smacznego!
Komentarze