Chleb pszenny razowy.

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zdrowe, bo samodzielnie przygotowane i upieczone pieczywo na bazie dobrze przyswajalnej mąki orkiszowej, bogate w błonnik dzięki dodatkowi mąki razowej.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 600 g mąki orkiszowej
    200 g mąki pszennej razowej
    1 czubata łyżka soli
    1 czubata łyżka suchych drożdży
    600 ml wody
    4 łyżki otrąb pszennych
    2 łyżki masła do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb razowy

Chleb pszenny razowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać sól, drożdże i wodę, całość wymieszać, przykryć miskę i odstawić na blat na całą noc.
    Następnego dnia rano oprószyć stolnicę mąką i wyłożyć ciasto. Wyrabiać je 5 minut. Przykryć ściereczką i zostawić na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
    Przygotować 2 podłużne foremki – dno i boki wysmarować masłem i oprószyć otrębami.
    Ciasto podzielić na pół i wyłożyć do foremek, foremki przykryć folią aluminiową, poczekać aż ciasto ponownie wyrośnie.
    Nagrzać piekarnik do 200°, wstawić chleb w przykrytych foremkach na 30 minut, następnie usunąć folię i piec chlebki bez przykrycia jeszcze ok 25 minut.
    Upieczone chlebki wyciągnąć z foremek, przemyć wierzch wodą, zawinąć w lniane ściereczki i odstawić do ostudzenia.

Porady

Zamiast dość drogiej mąki orkiszowej możemy tu zastosować mąkę pszenną chlebową, będzie nieco taniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa Mąka razowa Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować