Chleb razowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na ten chleb dostałem od babci ze starego zeszytu.
Do chleba dałem inne 2 rodzaje mąk.
500 g mąki pełnoziarnistej i 500 g mąki pszennej
Wykonanie ciasta na chleb zajmuje 30 minut plus czas pieczenia 1 godzina

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki razowej
    100 g drożdży ( świeżych )
    1 łyżeczka cukru
    4 szklanki wody lub kwas chlebowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb razowy

Chleb razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić z cukrem oraz z wodą.
    Dodać mąkę i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.
    Po wyrośnięciu przełożyć do dwóch nasmarowanych tłuszczem foremek o wymiarach długość : 36 cm, szerokość:12 cm, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170*C i piec przez 1 godzinę

Porady

Do chleba można dodać różnego rodzaju nasiona ,czyli : pestki dyni 1 garść, 2 garście czarnuszki, 2 garście otrąb pszennych, 2 garście słonecznika łuskanego ( można kupić taki gotowy ) , 2 garście siemienia lnianego. Przepis na 2 foremki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka razowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować