Świetnie nadaje się na kanapki, ale również na tosty i grzanki.
3 godz.
Składniki:
mąka pszenna typ 650 - 250 g
mąka pszenna typ 2000 - 250 g
drożdże świeże - 20 g
woda letnia - 300 ml
cukier - 1 łyżeczka
sól - ¾ łyżeczki
DODATKOWO:
mąka na podsypanie - ok. ½ szk.
Chleb pszenny razowy na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynam od przygotowania rozczynu z drożdży: pokruszone drożdże mieszam z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Obie mąki przekładam do dużej miski, dodaję gotowy rozczyn, ciepłą wodę i sól. Wyrabiam ciasto mikserem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Przykrywam miskę lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Następnie wyjmuję ciasto z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiam rękoma, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.
4.Formuję chleb i przekładam do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy o wymiarach 8,5x36 cm. Ponownie przykrywam lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5.Wyrośnięte wstawiam do nagrzanego do 230*C piekarnika i piekę 10 minut. Następnie obniżam temperaturę do 200*C i piekę jeszcze 20-25 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód usłyszysz głuchy odgłos. Studzę na kratce kuchennej.
Komentarze