REKLAMA
Chleb razowy, to popularny na polskich stołach podstawowy składnik każdego śniadania. W przeciwieństwie do innych wypieków chleb razowy zawiera dużo zbóż i jest bardziej sycący. Jakie wybrać chleb żytni, czy chleb na zakwasie? Z czym jeść chleb razowy i ile ma kalorii, a co najważniejsze, jaki wpływ ma na nasze zdrowie. Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym krótkim poradniku.
Domowy chleb pszenno razowy na zakwasie i miodzie
Tort chlebowy jest nietypowym, ale naprawdę bardzo smacznym ciastem. Nikt nie chciał mi uwierzyć, że zrobiłam go z chleba. Przepis dostałam od mojej mamy. Polecam!
Pyszny, prosty i pachnący chlebek domowej roboty przypomni z pewnością każdemu smaki z dzieciństwa.
Bardzo łatwy i szybki przepis na przepyszny chleb pieczony w rękawie do pieczenia. Chlebek jest wyśmienity, poradzi sobie z nim nawet laik jeśli chodzi o pieczywo. Jeśli lubisz piec pieczywo, lub chciałabyś spróbować swoich sił w tym wypieku, to ten przepis będzie idealny dla Ciebie właśnie. Chlebek pachnie wspaniale, po rozcięciu rękawa do pieczenia zapach chleba unosi się po całym domu.
Przepyszny i wartościowy chleb, którego zapach rozchodzi się po całym domu.
Bardzo zdrowy chleb razowy z dodatkiem wielu ziaren takich jak pestki z dyni, słonecznika, siemienia lnianego i płatków owsianych.
Pyszny i zdrowy domowy chleb z mąki pełnoziarnistej żytniej i orkiszowej na zakwasie żytnim.
Domowego chleba nie trzeba zachwalać. Jest pyszny, długo zachowuje świeżość, ma piękny zapach i nie da się go porównać z kupnym.
Świetnie nadaje się na kanapki, ale również na tosty i grzanki.
Dziś trochę inne gołąbki, ponieważ z samym mięsem mielonym. Do mięsa nie dodawałam namoczonej bułki, tylko razowy chleb. Tak dla zdrowia ;) Gołąbki w sosie grzybowym to idealna potrawa na zimę.
Chleb razowy, jak sama nazwa wskazuje, robiony jest na bazie mąki razowej, czyli takiej, w której zboża zostały zmielone tylko raz. Dzięki zastosowaniu takiej mąki chleb zawiera widoczne ziarna, a jego konsystencja jest zbita. Sam produkt jest pożywny i sycący. Mąka razowa, to specyficzny produkt typu 2000, co oznacza, że jest grubo zmielona, za czym idzie również jej ciemny kolor i aromat. Chleb z mąki razowej, jest również bardziej zbity, przez co twardszy, posiada też kwaskowaty posmak, który nie każdemu odpowiada.
Mąkę razową można pozyskać z różnego rodzaju zbóż, jednak najpopularniejsze to mąka żytnia i pszenna. Chleb razowy wyrabiany na bazie żyta, będzie bardziej wyrazisty i treściwy, z kolei chleb z pszenicy nabierze lekkości i puszystości. Chleb razowy na zakwasie, to najczęściej wybierany przepis, ale nie jest to konieczność, bez niego pieczywo również się uda i będzie smaczne.
Chleb razowy ze względu na to, że sam w sobie jest sycący, nie wymaga wielu składników, żeby stać się pożywnym śniadaniem, czy przekąską. Pieczywo najlepiej smakuje świeżo wypiekane z chrupiącą skórką i odrobiną masła, w takim wydaniu warto spróbować chleba razowego, ponieważ już sam wypiek jest bogaty w wiele smaków. Chleb razowy jest łatwy w przygotowaniu, dlatego można spróbować wypiec go samodzielnie w domu.
Chleb razowy najczęściej podawany jest w wersji wytrawnej ze względu na swoją kwaskowatość, można przygotować go z sadzonym jajkiem, szynką i świeżą rukolą lub w lekkiej wersji z białym twarogiem i szczypiorkiem. Tak naprawdę wszystko zależy od tego, co kto lubi, równie dobrze możemy przyrządzić go na słodko z masłem i ulubioną słodką konfiturą, świetnie się uzupełnia i wyrównuje kwaskowatość.
Przeciętna kromka chleba razowego, to 35 g, zawiera ona około 75 kcal, do tego około: 2 g białka, 0,6 g tłuszczu, 17 g węglowodanów i 2,9 g błonnika. W porównaniu z chlebem pszennym, który ma podobną ilość kcal, chleb razowy ma znacznie więcej błonnika pokarmowego i nieco więcej węglowodanów. Można powiedzieć więc, że jest podobny, jeśli o ilość zawartych kcal, ale jest bardziej sycący i bogatszy w zboża, cennych dla naszego układu pokarmowego.
Chleb razowy uważany jest za najzdrowszy ze wszystkich rodzajów pieczywa, ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Błonnik działa na nasz układ pokarmowy, oczyszcza z toksyn i wspomaga przemianę materii. W ten sposób nie tylko pomagamy naszym jelitom, lecz także wzmacniamy układ odpornościowy, ponieważ toksyny są wydalane i nie tkwią w organizmie. Należy również zauważyć, że to naturalne źródło błonnika, przez co nie musimy sięgać po suplementy diety, a przy okazji chleb razowy, może być świetnym „kopem” energetycznym na początek dnia.
Dodatkowo warto sięgać po chleb razowy z dodatkowymi ziarnami słonecznika, czy pestkami dyni – zawierają one kwasy nienasycone, korzystne dla naszego zdrowia i podniebienia, ponieważ podbijają smak pieczywa. Dodatkowo nasiona zawierają dużą ilość błonnika, dzięki temu poprawiają trawienie. Błonnik w diecie jest niezwykle ważny, dlatego lepiej wybierać ciemne pieczywa.
Dla diabetyków zalecany jest chleb żytni, razowy, ze względu na niski indeks glikemiczny. Choć nawet bez specjalnej diety, warto sięgać po tego rodzaju pieczywo, ponieważ według WHO światowej organizacji powinniśmy przyjmować od 27 do 40 gramów błonnika dziennie. Chleb razowy, choć ma działanie prozdrowotne i pomaga w utrzymaniu zbilansowanej diety, nie służy osobom z chorobliwym układem pokarmowym. Natomiast każdy przypadek jest indywidualny i najlepiej skontaktować go ze swoim lekarzem.
Ostatnio skomentowane
Sernik na zimno Truskawkowa Stracciatella