Chlebek bardzo dobry w smaku , z chrupiącą skórką , o cudownym zapachu.
Składniki:
Zaczyn:
50g zakwasu ( użyłam żytniego)
75g mąki ( typ 550)
75g wody
Wszystkie składniki na zaczyn połączyć razem. Przykryć i odstawić na 3 godziny, a następnie przełożyć do lodówki na noc. Wyjąć z lodówki na godzinę przed użyciem.
Chleb na zakwasie i drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn połączyć z wodą i dodać resztę składników ( drożdże "pokruszyłam" z mąką). Wyrabiać przez około 10 -15 minut ręcznie, aż ciasto zrobi się sprężyste i elastyczne.
Następnie przykryć i odstawić na 90 minut do wyrośnięcia. W między czasie złożyć ciasto dwa razy jak kopertę ( po pierwszych 30 minutach pierwszy raz, a drugi po godzinie)
Z ciasta uformować okrągły bochenek i umieść w oprószonym mąką koszyku ( myślę , że możemy także ułożyć go na zwykłej blaszce)
Koszyk wraz z ciastem umieścić w plastykowym worku ( tak, aby ciasto nie wyschło, ale mogło swobodnie wyrastać)
Odstawić do podrośnięcia na godzinę.
Nastawić piekarnik na 240ºC ( jeśli mamy, to umieścić kamień w środku)
Wyrośnięty bochenek przełożyć na kamień, szybko zrobić kilka nacięć ostrym nożem i wstawić do piekarnika. Wraz z bochenkiem włożyłam osobną blaszkę wypełnioną około 3/4 szklanki gorącej wody.
Piec przez 20 minut, a następnie zredukować temperaturę do 220ºC i piec przez kolejne 10 -15 minut.
Komentarze