Wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym

  • wyświetlono: 7567 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Tym razem nie udało się pozostawić chleba aby dobrze wystygł , odrywanie wypieczonej skórki ,zaczęło się gdy chleb był jeszcze ciepły. A chlebek wabił, swoim nieocenionym aromatem wszystkich domowników :) Też mi chlebek - raczej bochen:)))

123
  • 25 porcje
  • 200min
  • Łatwy

Składniki

Zakwas robiony 5 dni przed pieczeniem chleba:
1 szklanka mąki pszennej typ 1850
1 szklanka letniej wody
Zaczyn nastawiany wieczorem przed pieczeniem chleba:
6 łyżek zakwasu
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mąki pszennej typ 550
Ciasto:
5 szklanek mąki pszennej typ 550 +do podsypania
2 szklanki wody
2 dag. drożdży
1/2 szklanki mąki żytniej - tym 720
1/2 szklanki mąki pszennej typ 1850
2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
2 łyżki maku do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym

  • Wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym1. Pierwszego dnia do słoja litrowego wlewam 1/2 szklanki wody, dodaje 1/2 szklanki mąki , mieszam , nakrywam gazą lub kawałkiem ściereczki , odstawiam w ciepłe miejsce , drugiego dnia dodaje 1/4 szklanki mąki i 1/4 szklanki wody, mieszam, nakrywam, odstawiam , trzeciego dnia dodaje 1/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki wody , mieszam , nakrywam , odstawiam , na czwarty dzień zakwas ma pęcherzyki i charakterystyczny zapach, jest gotowy.
  • Wiejski chleb z makiem na pszennym zakwasie2. Dzień przed pieczeniem nastawiam zaczyn , do mąki i wody , dodaje zakwas , mieszam , nakrywam ściereczką , odstawiam w ciepłe miejsce . Na drugi dzień , do mieszanki mąk dodaje wyrośnięty zaczyn, wodę zmieszaną z drożdżami i cukrem, sól, olej , zagniatam sprężyste ciasto , do momentu aż będzie odstawało od ręki. Miskę wysypuję mąką , wkładam ciasto, nakrywam ściereczką.
  • Wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym3. Po 2 godzinach ciasto potroi swoją objętość.
  • Wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym4. Ciasto jeszcze raz zagniatam - krótko , formuje chleb, układam na blasze , smaruje mlekiem , posypuje makiem, pozostawiam w cieple na dwie godziny do wyrośnięcia . Chleb wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni , piekę 30 minut , po tym czasie temperaturę zmniejszam do 180 stopni , piekę jeszcze ok. 40 minut.
  • Wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym5. 5 minut przed końcem pieczenia chleb spryskuje go wodą , aby skórka była chrupiąca i błyszczała.

Porady

Pozostały zakwas wstawiam do lodówki , dzień przed wypiekiem następnego pieczywa wyjmuje zakwas , dodaję łyżkę mąki , odrobinę wody , mieszam , pozostawiam w cieple.
Z tej porcji powstaje ogromny bochen chleba , zawsze można zrobić dwa mniejsze .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chlebmakzakwasZaczynwieś

Komentarze

Podobne przepisy

chleb żytnio - pszenny

Dodane przez: Gospodyni

Chleb żytnio – pszenny na zakwasie

Pyszny chleb na zakwasie żytnim.

Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie

Dodane przez: anemon

Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie

Bardzo smaczny chleb na zakwasie...

image-224sgr3

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Chleb pszenny na żytnim zakwasie

Lubię jak dzieciaki nie mogą się...

Pszenny chleb z piwem na zakwasie

Dodane przez: anemon

Pszenny chleb z piwem na zakwasie

Pszenny chleb na zakwasie z dość...

Chleb Pszenny Na Zakwasie

Dodane przez: Dziś ja gotuje

Chleb pszenny na zakwasie

Na odmianę domowy chlebek pszenny...

Czeski chleb wiejski na zakwasie

Dodane przez: edytaha

Czeski chleb wiejski na zakwasie

Najprostszy chleb mieszany, neutralny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE