Wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym

4.51 (200 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tym razem nie udało się pozostawić chleba aby dobrze wystygł , odrywanie wypieczonej skórki ,zaczęło się gdy chleb był jeszcze ciepły. A chlebek wabił, swoim nieocenionym aromatem wszystkich domowników :) Też mi chlebek - raczej bochen:)))

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zakwas robiony 5 dni przed pieczeniem chleba:
    1 szklanka mąki pszennej typ 1850
    1 szklanka letniej wody
    Zaczyn nastawiany wieczorem przed pieczeniem chleba:
    6 łyżek zakwasu
    1/2 szklanki wody
    3/4 szklanki mąki pszennej typ 550
    Ciasto:
    5 szklanek mąki pszennej typ 550 +do podsypania
    2 szklanki wody
    2 dag. drożdży
    1/2 szklanki mąki żytniej - tym 720
    1/2 szklanki mąki pszennej typ 1850
    2 łyżeczki soli
    4 łyżki oleju
    1 łyżka cukru
    Dodatkowo:
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
    2 łyżki maku do posypania
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym 1. Pierwszego dnia do słoja litrowego wlewam 1/2 szklanki wody, dodaje 1/2 szklanki mąki , mieszam , nakrywam gazą lub kawałkiem ściereczki , odstawiam w ciepłe miejsce , drugiego dnia dodaje 1/4 szklanki mąki i 1/4 szklanki wody, mieszam, nakrywam, odstawiam , trzeciego dnia dodaje 1/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki wody , mieszam , nakrywam , odstawiam , na czwarty dzień zakwas ma pęcherzyki i charakterystyczny zapach, jest gotowy.
  • Wiejski chleb z makiem na pszennym zakwasie 2. Dzień przed pieczeniem nastawiam zaczyn , do mąki i wody , dodaje zakwas , mieszam , nakrywam ściereczką , odstawiam w ciepłe miejsce . Na drugi dzień , do mieszanki mąk dodaje wyrośnięty zaczyn, wodę zmieszaną z drożdżami i cukrem, sól, olej , zagniatam sprężyste ciasto , do momentu aż będzie odstawało od ręki. Miskę wysypuję mąką , wkładam ciasto, nakrywam ściereczką.
  • Wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym 3. Po 2 godzinach ciasto potroi swoją objętość.
  • Wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym 4. Ciasto jeszcze raz zagniatam - krótko , formuje chleb, układam na blasze , smaruje mlekiem , posypuje makiem, pozostawiam w cieple na dwie godziny do wyrośnięcia . Chleb wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni , piekę 30 minut , po tym czasie temperaturę zmniejszam do 180 stopni , piekę jeszcze ok. 40 minut.
  • Wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym 5. 5 minut przed końcem pieczenia chleb spryskuje go wodą , aby skórka była chrupiąca i błyszczała.

Porady

Pozostały zakwas wstawiam do lodówki , dzień przed wypiekiem następnego pieczywa wyjmuje zakwas , dodaję łyżkę mąki , odrobinę wody , mieszam , pozostawiam w cieple. Z tej porcji powstaje ogromny bochen chleba , zawsze można zrobić dwa mniejsze .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować