Upieczenie chleba na zakwasie wymaga trochę czasu i cierpliwości, jednak warto wyhodować swój zakwas i cieszyć się domowym pieczywem.
20 godz.
Dla 1 osoby
Średni
Składniki:
Zaczyn:
ok. 3 łyżki zakwasu
150 g mąki żytniej 2000
150 ml wody
Ciasto właściwe:
300 g mąki żytniej 750
250 g mąki pszennej 550
ok. 350 ml wody
1,5 łyżeczki soli
masło do natłuszczenia formy
bułka tarta do oprószenia
Chleb pszenno-żytni na zakwasie domowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:
Zakwas dokarmić mąką i ciepłą wodą. Zostawić do wyrośnięcia na 12-15 godzin.Tak uzyskamy zaczyn.
Obie mąki przesiać, połączyć z aktywnym zaczynem, dodać sól i ciepłą wodę. Zamieszać drewnianą łyżką do uzyskania zwartej masy. Do ciasta można dodać np.ziarna słonecznika czy siemię lniane.
Keksówkę o wym. 35 cm wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, uklepać lekko dłonią, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 3-5 godz.
Wyrośnięte ciasto włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na 220°C i piec przez ok.50 -60 minut. Gotowy chleb po uderzeniu w od spodu wyda głuchy dźwięk. Wyjąć z formy. Wystudzić na kratce.
Porady
Do mieszania używać drewnianej łyżki, nigdy metalowej!
Komentarze