Chleb pszenno-żytni na zakwasie domowym

0 (0 ocen)

  • 20 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Upieczenie chleba na zakwasie wymaga trochę czasu i cierpliwości, jednak warto wyhodować swój zakwas i cieszyć się domowym pieczywem.

  • 20 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • Zaczyn:
    ok. 3 łyżki zakwasu
    150 g mąki żytniej 2000
    150 ml wody
    Ciasto właściwe:
    300 g mąki żytniej 750
    250 g mąki pszennej 550
    ok. 350 ml wody
    1,5 łyżeczki soli
    masło do natłuszczenia formy
    bułka tarta do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie domowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:
    Zakwas dokarmić mąką i ciepłą wodą. Zostawić do wyrośnięcia na 12-15 godzin.Tak uzyskamy zaczyn.
    Obie mąki przesiać, połączyć z aktywnym zaczynem, dodać sól i ciepłą wodę. Zamieszać drewnianą łyżką do uzyskania zwartej masy. Do ciasta można dodać np.ziarna słonecznika czy siemię lniane.
    Keksówkę o wym. 35 cm wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, uklepać lekko dłonią, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 3-5 godz.
    Wyrośnięte ciasto włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na 220°C i piec przez ok.50 -60 minut. Gotowy chleb po uderzeniu w od spodu wyda głuchy dźwięk. Wyjąć z formy. Wystudzić na kratce.

Porady

Do mieszania używać drewnianej łyżki, nigdy metalowej!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować