Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie

4.5 (180 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Chleb piekłam w nagrzanym garnku żeliwnym, co sprawia, że chleb smakuje podobnie do chlebów pieczonych w profesjonalnym piecu chlebowym. Skórka jest cienka i chrupiąca, a miąższ sprężysty i z dużą ilością małych dziurek.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • ZACZYN:
    zakwas żytni – 80 g
    mąka żytnia typ 720 - 120 g
    letnia woda – 180 g

    CIASTO WŁAŚCIWE:
    cały zaczyn – 380 g
    mąka pszenna typ 650 – 520 g
    mąka żytnia typ 720 – 80 g
    dynia ugotowana i przetarta – 150 g
    miód – 1 łyżeczka
    letnia woda - 180 g
    oliwa – 2 łyżki
    sól - 1,5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie 1. Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w misce. Nakryć ją folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12-16 godzin.
  • Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie 2. Następnie zaczyn wymieszać z wodą i przetartą dynią. Dodać obie mąki, sól, płynny miód, wymieszać i odstawić na 20 minut.
  • Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie 3. Po tym czasie dodać oliwę i dokładnie wyrobić ciasto.
  • Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie 4. Po 10-ciu minutach ciasto składać w kopertę. Odstawić na kolejne 10 minut i składać ponownie.
    Trzeci i czwarty raz składać co 25 minut. Po ostatnim składaniu uformować okrągły bochenek.


    Przełożyć do koszyka rozrostowego i odstawić do wyrastania na około 90 minut.
  • 5. Pusty garnek żeliwny z pokrywą wstawić do zimnego piekarnika i nagrzewać do 250°C. Wyrośnięte ciasto przełożyć do gorącego garnka, nakryć pokrywką, wstawić do piekarnika, temperaturę obniżyć do 230°C i piec 15 minut. Zdjąć pokrywę z garnka, obniżyć temperaturę do 200°C i piec 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować