Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie

  • wyświetlono: 1036 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Chleb piekłam w nagrzanym garnku żeliwnym, co sprawia, że chleb smakuje podobnie do chlebów pieczonych w profesjonalnym piecu chlebowym. Skórka jest cienka i chrupiąca, a miąższ sprężysty i z dużą ilością małych dziurek.

anemon
  • 24 porcje
  • 240min
  • Trudny

Składniki

ZACZYN:
zakwas żytni – 80 g
mąka żytnia typ 720 - 120 g
letnia woda – 180 g

CIASTO WŁAŚCIWE:
cały zaczyn – 380 g
mąka pszenna typ 650 – 520 g
mąka żytnia typ 720 – 80 g
dynia ugotowana i przetarta – 150 g
miód – 1 łyżeczka
letnia woda - 180 g
oliwa – 2 łyżki
sól - 1,5 łyżeczki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie

  • Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie1. Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w misce. Nakryć ją folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12-16 godzin.
  • Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie2. Następnie zaczyn wymieszać z wodą i przetartą dynią. Dodać obie mąki, sól, płynny miód, wymieszać i odstawić na 20 minut.
  • Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie3. Po tym czasie dodać oliwę i dokładnie wyrobić ciasto.
  • Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie4. Po 10-ciu minutach ciasto składać w kopertę. Odstawić na kolejne 10 minut i składać ponownie.
    Trzeci i czwarty raz składać co 25 minut. Po ostatnim składaniu uformować okrągły bochenek.


    Przełożyć do koszyka rozrostowego i odstawić do wyrastania na około 90 minut.
  • 5. Pusty garnek żeliwny z pokrywą wstawić do zimnego piekarnika i nagrzewać do 250°C. Wyrośnięte ciasto przełożyć do gorącego garnka, nakryć pokrywką, wstawić do piekarnika, temperaturę obniżyć do 230°C i piec 15 minut. Zdjąć pokrywę z garnka, obniżyć temperaturę do 200°C i piec 50 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Dyniadomowy chlebna zakwasiedyniowy chlebpszenny chleb na zakwasiemieszany chleb na zakwasiepszenno-żytni chleb
 

Komentarze

Podobne przepisy

chleb na domowym zakwasie

Dodane przez: Magda_Z

CHLEB PSZENNO- ŻYTNI NA DOMOWYM ZAKWASIE

Smaku tego chleba nie da się opisać....

chleb na zakwasie

Dodane przez: Pysznapiecze

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Mięciutki, sprężysty w środku,...

chleb pszenno-żytni na zakwasie

Dodane przez: PolskaGotuje

Chleb pszenno-żytni na zakwasie, z otrębami...

Szczególny dla mnie chlebek i zdecydowanie...

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Dodane przez: Skotka

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Bardzo smaczny, miękki, puszysty...

Pszenno- żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą

Dodane przez: Jaga85

Pszenno-żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą

Kto piecze domowe chlebki, wie,...

Chlebek na zakwasie żytnim

Dodane przez: Skotka

Chleb na zakwasie żytnim

Był taki okres w moim życiu, że...