Chleb piekłam w nagrzanym garnku żeliwnym, co sprawia, że chleb smakuje podobnie do chlebów pieczonych w profesjonalnym piecu chlebowym. Skórka jest cienka i chrupiąca, a miąższ sprężysty i z dużą ilością małych dziurek.
4 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
ZACZYN:
zakwas żytni – 80 g
mąka żytnia typ 720 - 120 g
letnia woda – 180 g
CIASTO WŁAŚCIWE:
cały zaczyn – 380 g
mąka pszenna typ 650 – 520 g
mąka żytnia typ 720 – 80 g
dynia ugotowana i przetarta – 150 g
miód – 1 łyżeczka
letnia woda - 180 g
oliwa – 2 łyżki
sól - 1,5 łyżeczki
Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w misce. Nakryć ją folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12-16 godzin.
2.Następnie zaczyn wymieszać z wodą i przetartą dynią. Dodać obie mąki, sól, płynny miód, wymieszać i odstawić na 20 minut.
3.Po tym czasie dodać oliwę i dokładnie wyrobić ciasto.
4.Po 10-ciu minutach ciasto składać w kopertę. Odstawić na kolejne 10 minut i składać ponownie.
Trzeci i czwarty raz składać co 25 minut. Po ostatnim składaniu uformować okrągły bochenek.
Przełożyć do koszyka rozrostowego i odstawić do wyrastania na około 90 minut.
5.Pusty garnek żeliwny z pokrywą wstawić do zimnego piekarnika i nagrzewać do 250°C. Wyrośnięte ciasto przełożyć do gorącego garnka, nakryć pokrywką, wstawić do piekarnika, temperaturę obniżyć do 230°C i piec 15 minut. Zdjąć pokrywę z garnka, obniżyć temperaturę do 200°C i piec 50 minut.
Komentarze