Chleb pszenno-żytni

0 (0 ocen)

  • 13 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nie ma nic lepszego od świeżo upieczonego chleba

  • 13 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej typ 650
    200 g mąki żytniej typ 850
    100 g mąki żytniej typ 1850
    400 ml letniej wody
    1 płaska łyżka soli
    3 łyżki zakwasu
    1 łyżka czarnuszki
    100 g pestek dyni
    150 g złocistego siemienia lnianego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb na zakwasie

Chleb pszenno-żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pszenno-żytni 1. Mąki mieszamy z zakwasem, ziarnami, solą oraz wodą.
    Keksówkę (małą) smarujemy masłem, ciasto przekładamy, formujemy.
    Pozostawiamy do wyrośnięcia na 12 godzin.

    Pieczemy 20 min w 190°C, następnie 20 min w 180°C. Studzimy przy uchylonym piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować