Chleb pszenno-żytni

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybki chleb na drożdżach

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450ml ciepłej wody
    25g drożdży świeżych
    Łyżka soli
    500g pszennej mąki pszennej razowej
    250g mąki żytniej razowej
    100g zmieszanych ziaren ( sezam, siemię lniane , słonecznik, czarnuszką itp.)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Chleb razowy

Chleb pszenno-żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszaj podane składniki i wyrób ciasto.
    Zostaw na godzinkę w ciepłym miejscu. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie przełóż chleb na blaszkę i zostaw na 20 minut. Wstaw chleb do piekarnika nagrzanego do 220stopni i piecz 30 minut na środkowej półce. Zmniejsz do 190 i piecz kolejne 30 minut.
    Smacznego 👌

Porady

Jeżeli chcesz aby chleb ładnie się błyszczał,pod koniec pieczenia posmaruj go kilkukrotnie wodą. Po pierwszych 39 minutach możesz też wyjąć go z blaszki i położyć na kratce z piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować