Chleb orkiszowy z komosą ryżową, lnem i pestkami dyni

4.75 (4 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smaczny chlebek orkiszowy przygotowany z dodatkiem mąki z ciecierzycy raz nasionami lnu, pestkami dyni i gotowaną komosą ryżową. Polecam .

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl mąki orkiszowej jasnej
    1,5szkl mąki orkiszowej razowej
    0,5 szkl mąki z ciecierzycy
    3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej
    1 op suszonych drożdży
    1 szkl ciepłej wody
    2 łyżki mielonych nasion lnu
    2 garście pestek dyni
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka soli himalajskiej
    keksówka 27 x 7 x 8
    papier do pieczenia
    mielony len do posypania chleba
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb orkiszowy z komosą ryżową, lnem i pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto zagniatamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy mielonym lnem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę i 10 minut. Upieczony chleb wyjmujemy i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować