Chińszczyzna z kapusty czerwonej i fasolki szparagowej

0 (0 ocen)

  • 50 min

Duszona kapusta czerwona z fasolką szparagową z fixem do potraw chińskich - całość doprawiona curry. Wbrew pozorom, potrawa jest łagodna w smaku.

  • 50 min

Składniki:

  • 350 g fasolki szparagowej (użyłam fioletowej)
    2 małe młode czerwone kapusty (łącznie 600 g)
    1 cebula (100 g)
    4 łyżki oleju
    1 i 1/2 szklanki wody
    1 opakowanie Fix Chinese (do dań chińskich) - 30 g (na 0,3 L wody)
    1 łyżka curry

    Opcjonalnie:
    sól (wg uznania)
    pieprz czarny mielony (wg uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Chińszczyzna z kapusty czerwonej i fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chińszczyzna z kapusty czerwonej i fasolki szparagowej 1. Fasolkę ugotować (około 15 min) w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę posiekać, kapustę poszatkować - oba warzywa dusić pod przykryciem na oleju 5 min. Następnie wlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem jeszcze 30 min. Od czasu do czasu mieszać.
  • Chińszczyzna z kapusty czerwonej i fasolki szparagowej 2. Po tym czasie dodać do kapusty fasolkę i curry - wymieszać. Fix rozrobić w reszcie wody, zalać warzywa, wymieszać i dusić jeszcze pod przykryciem około 5 min.
  • Chińszczyzna z kapusty czerwonej i fasolki szparagowej 3. Podawać jako dodatek do drugiego dania - najlepiej z kluskami śląskimi i mięsem drobiowym. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Porady

Po sezonie, kapustę czerwoną starą (przechowywaną) należy dłużej dusić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować