Duszona kapusta czerwona z fasolką szparagową z fixem do potraw chińskich - całość doprawiona curry. Wbrew pozorom, potrawa jest łagodna w smaku.
50 min
Składniki:
350 g fasolki szparagowej (użyłam fioletowej)
2 małe młode czerwone kapusty (łącznie 600 g)
1 cebula (100 g)
4 łyżki oleju
1 i 1/2 szklanki wody
1 opakowanie Fix Chinese (do dań chińskich) - 30 g (na 0,3 L wody)
1 łyżka curry
Chińszczyzna z kapusty czerwonej i fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę ugotować (około 15 min) w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę posiekać, kapustę poszatkować - oba warzywa dusić pod przykryciem na oleju 5 min. Następnie wlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem jeszcze 30 min. Od czasu do czasu mieszać.
2.Po tym czasie dodać do kapusty fasolkę i curry - wymieszać. Fix rozrobić w reszcie wody, zalać warzywa, wymieszać i dusić jeszcze pod przykryciem około 5 min.
3.Podawać jako dodatek do drugiego dania - najlepiej z kluskami śląskimi i mięsem drobiowym. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Porady
Po sezonie, kapustę czerwoną starą (przechowywaną) należy dłużej dusić.
Komentarze