Sałatka z fasolki szparagowej - w słoiki

4.67 (204 ocen)

  • 2 godz.

Przepis dostałam od siostry, nie wiem skąd go ma, ale tą sałatką zajadałam się na każdym obiedzie u niej :) teraz sama zrobiłam sobie zapasy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 3,3 litra sałatki:
    2 kg żółtej fasolki szparagowej
    1/2 kg marchewki
    40 dag cebuli
    2 duże papryki czerwone
    2 słoiczki koncentratu pomidorowego
    2 szkl. oleju
    6 łyżek cukru
    3 łyżki soli
    3 liście laurowe
    2 łyżki octu 10%
    1 płaska łyżeczka pieprzu
Wystaw ocenę:

4.67 (204 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z fasolki szparagowej - w słoiki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół lub mniejsze kawałki. Gotujemy około 15 minut w wodzie z łyżką soli i szczyptą cukru. Odcedzamy.
  • 2. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy, kroimy w cienkie półtalarki. Paprykę myjemy i kroimy w małe paseczki.
  • 3. Marchewkę i cebulę dusimy około 15 minut na rozgrzanym oleju z liśćmi laurowymi, pieprzem, pozostałą solą i cukrem. Dodajemy koncentraty pomidorowe i ocet. Dokładnie mieszamy i łączymy w dużym garnku wraz z fasolką. Dusimy razem jeszcze około 7 minut. Pod koniec dodajemy paprykę.
  • 4. Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików, wycieramy gwint i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy minimum 20 minut.

Porady

Sałatka świetnie smakuje jako dodatek do obiadu z ziemniaków, z mięsem lub makaronu. Przygotowując ostatnio sałatkę wyszło mi za mało sosu - była za gęsta, więc dolałam trochę wody z gotowania fasolki (odlałam do innego garnka, by zrobić na niej zupę). Polecam ten sposób, bo woda po gotowaniu ma aromat fasolki. Można też dolać zwykłej wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Sałata Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować