Leczo z fasolki szparagowej

4.5 (167 ocen)

Danie kuchni węgierskiej w całkiem nowym wydaniu, bowiem jego głównym składnikiem jest fasolka szparagowa, a nie papryka. Potrawa jest bardzo sycąca, mocno pomidorowa, najlepiej smakuje następnego dnia.

Składniki:



  • 750g fasolki szparagowej,
    2 cebule,
    3 ząbki czosnku,
    450g cienkiej kiełbasy,
    1 łyżka koncentratu pomidorowego,
    1 puszka pomidorów krojonych 400g,
    4 łyżeczki słodkiej papryki,
    szczypta ostrej papryki,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia
    1,5-2 szklanki wody

Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Leczo z fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • leczo 1. Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki i kroimy ją na 2-3 części. Na patelni podsmażamy kiełbaskę, przekładamy ją do większego garnka.
  • leczo 2. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotową cebulę przekładamy do garnka.
  • leczo 3. Dodajemy fasolę, pomidory z puszki, koncentrat, całość podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości fasoli.
  • leczo 4. W między czasie dodajemy przyprawy. Podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego :)

Porady

1) Latem można wykorzystać świeże pomidory, wystarczy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. 2) Do dania można użyć fasolki zielonej lub żółtej lub ich mieszanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Kiełbasa Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować