Ten przepis czekał na swoją premierę wiele, wiele lat - od zawsze był w moim segregatorze, no a teraz zagościł na naszym stole. Jajka wyglądają naprawdę fajnie...
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- jajka gotowane na twardo: 6 sztuk
- sól: 1 łyżeczka
- sos sojowy: 2 łyżeczki
- pieprz: 1 łyżeczka
- czarna herbata lisciasta: 2 łyżki
- anyż gwiazdkowy: 2 sztuki
Chińskie jajka herbaciane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane jajka ostudzić w zimnej wodzie i delikatnie obtłuc łyżeczką, tak aby całe pokryły się pajęczynką pęknięć - nie należy ich obierać.
2.Do rondelka włożyć wszystkie składniki, ułożyć jajka i zalać wodą, tak aby przykryła jajka. Doprowadzić wodę do wrzenia i na wolnym ogniu gotować 20 minut.
3.Przed podaniem jajka obrać, można pokroić lub podać w całości z dodatkiem majonezu, sosu czosnkowego, chrzanowego lub tatarskiego.
Komentarze