Prosta i smaczna zupa, szybka w przygotowaniu. Można używać dowolnych warzyw i mięsa, akurat to co mamy pod ręką. Najważniejszy jest sam bulion.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Bulion:
750 ml domowego bulionu z kurczaka,
2 ząbki czosnku, rozgniecione,
1 cm imbiru – obranego i pokrojonego w talarki,
1,5 łyżki jasnego sosu sojowego,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżka octu ryżowego.
Wkład do zupy:
200 g makaronu noodles,
1 kapusta bok choy pokrojona w ćwiartki,
150 g ugotowanej piersi w kurczaka, pokrojonego i rozdrobnionego widelcem,
garść grzybów shimeji (lub pieczarek – opcjonalnie),
dymka do dekoracji
Chińska zupa z makaronem – przepis podstawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Składniki bulionu gotujemy razem w garnku przez 10 minut, na średnim ogniu.
2. W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
3. Z bulionu wyciągamy cedzakiem imbir i czosnek, dodajemy grzybki i gotujemy 5 minut. Następnie do garnka dodajemy ćwiartki kapusty bok choy i gotujemy przez minutę.
4. W miskach lub głębokich talerzach układamy makaron, zalewamy bulionem z grzybami i kapustą. Dodajemy mięso i dymkę. Gotowe!
Komentarze