Chińska zupa z makaronem – przepis podstawowy

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta i smaczna zupa, szybka w przygotowaniu. Można używać dowolnych warzyw i mięsa, akurat to co mamy pod ręką. Najważniejszy jest sam bulion.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Bulion:
    750 ml domowego bulionu z kurczaka,
    2 ząbki czosnku, rozgniecione,
    1 cm imbiru – obranego i pokrojonego w talarki,
    1,5 łyżki jasnego sosu sojowego,
    2 łyżeczki cukru,
    1 łyżka octu ryżowego.

    Wkład do zupy:
    200 g makaronu noodles,
    1 kapusta bok choy pokrojona w ćwiartki,
    150 g ugotowanej piersi w kurczaka, pokrojonego i rozdrobnionego widelcem,
    garść grzybów shimeji (lub pieczarek – opcjonalnie),
    dymka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chińska zupa z makaronem – przepis podstawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Składniki bulionu gotujemy razem w garnku przez 10 minut, na średnim ogniu.
    2. W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
    3. Z bulionu wyciągamy cedzakiem imbir i czosnek, dodajemy grzybki i gotujemy 5 minut. Następnie do garnka dodajemy ćwiartki kapusty bok choy i gotujemy przez minutę.
    4. W miskach lub głębokich talerzach układamy makaron, zalewamy bulionem z grzybami i kapustą. Dodajemy mięso i dymkę. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować