Tom Saap - bulion na wieprzowych żeberkach - przepis z Tajlandii

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Na blogu jest około 140 przepisów. Danie, które dziś prezentuję - to jedno z dwóch najsmaczniejszych dla mnie. Drugie, to - co za zaskoczenie - także zupa z Tajlandii, Tom Jued.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 l wody
    1 kg żeberek wieprzowych, pokrojonych w kawałki 4 cm
    6-8 liści limonki kaffir
    4 cm korzenia galangalu (lub imbiru), pokrojonego w talarki
    8 ząbków czosnku, przeciśniętego przez praskę
    2 łodygi trawy cytrynowej, zmiażdżonej i posiekanej
    5 szalotek pokrojonych w piórka
    1 zielona tajska papryczka, pokrojona w talarki
    4 łyżki sosu rybnego
    sok z jednej limonki
    do przybrania: garść liści mięty, suszone płatki chili, cebula dymka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Tom saap - bulion na wieprzowych żeberkach - przepis z tajlandii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku umieścić żeberka, zalać wodą (1,5 l) i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę.
  • 2. Po godzinie, wyciągnąć żeberka z garnka i odłożyć na bok.
  • 3. Do garnka dodać: liście kaffir, galangal, czosnek, trawę cytrynową i gotować przez 10 minut. Następnie odcedzić (usunąć resztki ziół)
  • 4. Do garnka z powrotem dać żeberka oraz cebulę i zieloną tajską papryczkę - gotować przez 5 minut. Doprawić sokiem z limonki i sosem rybnym do smaku, zdjąć z ognia.
  • 5. Podawać z miętą, dymką i chili.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Wieprzowina Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować