To chyba najpopularniejsza tajska zupa, która w składnikach nie ma mleka kokosowego. Tom Yum oryginalnie podaje się z mięsem lub krewetkami. W moim przepisie zrezygnowałem z mięsa, ale można go dodać.
35 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
3 łyżki gotowej pasty tom yum
1 litr wody lub bulionu
garść grzybów shitake
mini kukurydza w kolbach
200 g tofu
1 duża marchewka pokrojona w julienne
kolendra do dekoracji
Tom yum. pyszny "bulion" z tajlandii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka dajemy pastę Tom Yum lub jej zmiksowane składniki oraz bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez min. 20 minut.
2.W międzyczasie grzyby, kukurydzę, tofu i marchewkę kroimy w kawałki, "na jeden kęs", i dodajemy do garnka. Gotujemy 5 minut, zdejmujemy z ognia, podajemy z kolendrą.
Komentarze