Chili con carne - na szybki obiad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę, dusimy 5 min. Dodajemy wyciśnięty czosnek, a następnie pokrojoną paprykę. Dusimy na małym ogniu przez kolejne 5min, co jakiś czas mieszając. Przekładamy do miseczki. Następnie na tej samej patelni smażymy mięso mielone (ok. 10-15 min.) W tym czasie w parowarze gotujemy ryż. Użyłam: 2 szklanki ryżu, 1 szklanka wody, trochę soli, nastawiamy timer na 20 min. Jak już wspominałam ryż z parowaru jest niesamowity. Zawsze wychodzi idealny, nie przypalamy garnków i jest to bajecznie proste! Do podsmażonego mięsa dodajemy nasze wcześniej podduszone warzywa, a następnie dorzucamy pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku przyprawami(sól, pieprz, ewentualnie cukier jakby było za kwaśne, kminek, chili, oregano, bazylia). Dusimy jeszcze jakieś 10 min. na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy puszkę czerwonej fasoli i kukurydzy konserwowej. Fasolę odcedziłam z zalewy i opłukałam wodą. Wszystko mieszamy, podajemy z ryżem ew. jak ktoś woli z makaronem. Smacznego :-)
Komentarze