● 50 dag mielonej chudej wołowiny
● duża i mała cebula
● 2 ząbki czosnku
● puszka krojonych pomidorów bez skórek
● 250 ml bulionu wołowego (np. z kostki)
● czerwona papryka
● po łyżeczce chili, kminu rzymskiego i oregano, sól, pieprz, pieprz cayenne
● oliwa
● puszka czerwonej fasoli
● placki tortilla
● śmietanka 30-proc.
● awokado
● sok z 1/2 cytryny
Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek przeciskamy przez
praskę. Dużą cebulę kroimy
w kostkę. Szklimy na oliwie.
Dodajemy czosnek. Wsypujemy
chili, kmin i oregano. Mieszając,
smażymy ok. 4 minut.
2.Do cebuli porcjami dodajemy
wołowinę. Gdy się podsmaży,
wlewamy pomidory
z zalewą i bulion. Doprawiamy
do smaku solą i pieprzem.
Gotujemy pod przykryciem
ok. 25 minut.
3.Paprykę kroimy w kostkę,
wsypujemy do mięsa. Gotujemy
15 minut, od czasu do czasu
mieszając. Dodajemy osączoną
fasolę i chwilę dusimy.
4.Sos: awokado obieramy,
przekrawamy, miąższ miksujemy.
Dodajemy sok z cytryny
i małą pokrojoną w kostkę
cebulę. Doprawiamy solą
i pieprzem cayenne. Potrawę
dekorujemy kleksem śmietanki
i podajemy z tortillami i sosem
z awokado.
Komentarze