Chili con carne

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Typową meksykańską potrawę wzbogaciłam kminem.

Składniki:

  • ● 50 dag mielonej chudej wołowiny
    ● duża i mała cebula
    ● 2 ząbki czosnku
    ● puszka krojonych pomidorów bez skórek
    ● 250 ml bulionu wołowego (np. z kostki)
    ● czerwona papryka
    ● po łyżeczce chili, kminu rzymskiego i oregano, sól, pieprz, pieprz cayenne
    ● oliwa
    ● puszka czerwonej fasoli
    ● placki tortilla
    ● śmietanka 30-proc.
    ● awokado
    ● sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przeciskamy przez
    praskę. Dużą cebulę kroimy
    w kostkę. Szklimy na oliwie.
    Dodajemy czosnek. Wsypujemy
    chili, kmin i oregano. Mieszając,
    smażymy ok. 4 minut.
  • 2. Do cebuli porcjami dodajemy
    wołowinę. Gdy się podsmaży,
    wlewamy pomidory
    z zalewą i bulion. Doprawiamy
    do smaku solą i pieprzem.
    Gotujemy pod przykryciem
    ok. 25 minut.
  • 3. Paprykę kroimy w kostkę,
    wsypujemy do mięsa. Gotujemy
    15 minut, od czasu do czasu
    mieszając. Dodajemy osączoną
    fasolę i chwilę dusimy.
  • 4. Sos: awokado obieramy,
    przekrawamy, miąższ miksujemy.
    Dodajemy sok z cytryny
    i małą pokrojoną w kostkę
    cebulę. Doprawiamy solą
    i pieprzem cayenne. Potrawę
    dekorujemy kleksem śmietanki
    i podajemy z tortillami i sosem
    z awokado.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować