CHILI CON CARNE

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ta tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej rewelacyjna gdy jest sporo gości - syte, a za sprawą kuminu odrobinę orientalne.A co najważniejsze można przygotować je wcześniej, a potem tylko odgrzać.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Mięso mielone wołowo-wieprzowe: 0.5 kilograma
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - cebula (posiekana): 1 sztuka
    - czosnek (przeciśnięty przez wyciskacz): 2 ząbki
    - kumin: 2 łyżeczki
    - pieprz cayenna: 1 łyżka
    - fasola czerwona konserwowa: 1 puszka
    - cieciorka: 1 puszka
    - kukurydza konserwowa -puszka: 1 puszka
    - pomidory: 2 puszki
    - pasta pomidorowa: 2 łyżeczki
    - czekolada gorzka (czyli 2 kostki): 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.Wszystko zeszklij na oliwie na rozgrzanej głębokiej patelni.
  • 2. Dodaj mielone mięso, które wcześniej przypraw kminem rzymskim, szczyptą soli, pieprzem kajeńskim i kroplą oliwy. Smaż, aż się zarumieni i straci różowy kolor (co najmniej 5 minut).
  • 3. Dodaj pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Wymieszaj. Przykryj - gdy się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum.
  • 4. Po 12 minutach duszenia dodaj opłukaną i odsączoną na sitku fasolkę, cieciorkę i kukurydzę.
  • 5. Duś jeszcze przez 7 minut - tym razem bez przykrycia.
  • 6. Na koniec do sosu dodaj odrobinę (kostkę lub dwie) gorzkiej czekolady.
  • CHILI CON CARNE 7. Podawaj z zapiekanymi w piecu bagietkami z masłem czosnkowym i odrobinką żółtego sera
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować