Ta tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej rewelacyjna gdy jest sporo gości - syte, a za sprawą kuminu odrobinę orientalne.A co najważniejsze można przygotować je wcześniej, a potem tylko odgrzać.
Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.Wszystko zeszklij na oliwie na rozgrzanej głębokiej patelni.
2.Dodaj mielone mięso, które wcześniej przypraw kminem rzymskim, szczyptą soli, pieprzem kajeńskim i kroplą oliwy. Smaż, aż się zarumieni i straci różowy kolor (co najmniej 5 minut).
3.Dodaj pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Wymieszaj. Przykryj - gdy się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum.
4.Po 12 minutach duszenia dodaj opłukaną i odsączoną na sitku fasolkę, cieciorkę i kukurydzę.
5.Duś jeszcze przez 7 minut - tym razem bez przykrycia.
6.Na koniec do sosu dodaj odrobinę (kostkę lub dwie) gorzkiej czekolady.
7.Podawaj z zapiekanymi w piecu bagietkami z masłem czosnkowym i odrobinką żółtego sera
Komentarze