Giżda non – uzbeckie lepioszki (placki) chlebowe

2.5 (2 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Dziś podzielę się prostym przepisem na pyszne uzbeckie placki chlebowe. Giżda non- to rodzaj pieczywa drożdżowego wypiekanego w tradycyjnych glinianych piecach „tandyr”, ale z piekarnika smakują prawie tak samo, jak z pieca. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Kto się skusi i spróbuje? :)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • – 480g mąki pszennej (u mnie tortowa)
    – 290ml ciepłej wody
    – 1 łyżeczka drożdży instant
    – 1 łyżeczka soli
    – sezam
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta Placek Placki

Giżda non – uzbeckie lepioszki (placki) chlebowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże i sól i wymieszać dokładnie. Następnie wlać wodę i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć (szczelnie) ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto lekko odgazować, ugniatając delikatnie. Następnie znowu włożyć do miski, przykryć szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce na kolejną godzinę do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto, podzielić na 4 równe części. Uformować okrągłe placki o grubości około 1,5 – 2cm. Uformowane placki wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. Środek placka placka przycisnąć pięścią tak, aby powstało małe wgłębienie i ponakłuwać widelcem. Posypać placki sezamem i odstawić na kolejne 15 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około 12-15 minut. Gotowe placki wystudzić na kratce.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować