Chaczapuri serowe

4.5 (197 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ostatnimi czasy mam bzika na punkcie gruzińskiej kuchni! Pierwszy raz próbowałam chaczapuri , zakochałam i postanowiłam, że muszę je odtworzyć w domu, tym bardziej że wykonanie domowego placka jest banalne! Sekretem smaku jest dobry ser. U mnie 3 rodzaje - tylżycki, oryginalna feta i mozzarella (nie z woreczka, tylko z bloku). Marzyłam o bryndzy, ale jej nie dostałam.
Także powstało chaczapuri serowe, następne będzie z dodatkiem kurczaka i papryki :)
Z proporcji wyszły mi 4 wielkie placki.
Idealne i na ciepło i na zimno, a także w towarzystwie pasty paprykowej
Polecam!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 160g mąki pszennej
    340 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    200 ml ciepłego mleka
    150 ml ciepłej wody
    25 g świeżych drożdży
    5 łyżek oleju
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    200 g fety
    200 g mozzarelli
    1 łyżka mąki
    1 jajko
    250 g żółtego sera (twardego)
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Dania główne

Chaczapuri serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do dużej miski, drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do mąki, dodać łyżeczkę cukru i soli. Wymieszać. Na koniec stopniowo dolać ciepłe mleko i olej i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 h.
    W osobnej misce pokruszyć fetę, dodać startą mozzarellę , łyżkę mąki i 5 łyżek mleka. Wymieszać. Żółty ser zetrzeć do osobnego naczynia.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na kształt owalny lub okrągły. Posypać żółtym serem i zawijać 2 boki do środka, przy czym końce formować na kształt łódki. Lekko docisnąć. Do każdej łódeczki włożyć farsz serowy.
    Boki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp 220 stopni 15 min.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować