Chaczapuri serowe

  • wyświetlono: 746 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Ostatnimi czasy mam bzika na punkcie gruzińskiej kuchni! Pierwszy raz próbowałam chaczapuri , zakochałam i postanowiłam, że muszę je odtworzyć w domu, tym bardziej że wykonanie domowego placka jest banalne! Sekretem smaku jest dobry ser. U mnie 3 rodzaje - tylżycki, oryginalna feta i mozzarella (nie z woreczka, tylko z bloku). Marzyłam o bryndzy, ale jej nie dostałam. Także powstało chaczapuri serowe, następne będzie z dodatkiem kurczaka i papryki :) Z proporcji wyszły mi 4 wielkie placki. Idealne i na ciepło i na zimno, a także w towarzystwie pasty paprykowej Polecam!

65252892_10219899700428335_8818841496879890432_o
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

160g mąki pszennej
340 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
200 ml ciepłego mleka
150 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
5 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
200 g fety
200 g mozzarelli
1 łyżka mąki
1 jajko
250 g żółtego sera (twardego)

Sposób przygotowania przepisu:

Chaczapuri serowe

  • 1. Mąkę przesiać do dużej miski, drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do mąki, dodać łyżeczkę cukru i soli. Wymieszać. Na koniec stopniowo dolać ciepłe mleko i olej i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 h.
    W osobnej misce pokruszyć fetę, dodać startą mozzarellę , łyżkę mąki i 5 łyżek mleka. Wymieszać. Żółty ser zetrzeć do osobnego naczynia.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na kształt owalny lub okrągły. Posypać żółtym serem i zawijać 2 boki do środka, przy czym końce formować na kształt łódki. Lekko docisnąć. Do każdej łódeczki włożyć farsz serowy.
    Boki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp 220 stopni 15 min.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chaczapuriGruzjakuchniagruzińska

Komentarze

Podobne przepisy

Chaczapuri

Dodane przez: kwintesencjasmaku

Gruzińskie chaczapuri adżarskie

Będąc w Gruzji trzeba było spróbować...

Chaczapuri z serem i szpinakiem

Dodane przez: zzewa

Chaczapuri z serem i szpinakiem

Chaczapuri to regionalna potrawa...

Chaczapuri

Dodane przez: Ika 1961

Chaczapuri z serem i płynnym żółtkiem

Inspiracją dla tego dania był gruziński...

" Chaczapuri imeruli "

Dodane przez: Ostra Na Słodko

" Chaczapuri imeruli " - konkurs_podróże

To jedna z potraw kuchni gruzińskiej,...

Gruzja na talerzu, czyli klasyczne chaczapuri

Dodane przez: Nulek

Gruzja oswojona, czyli chaczapuri

W moim ukochanym Krakowie są gruzińskie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE