CHACZAPURI IMERULI

  • wyświetlono: 2387 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

To jedna z potraw kuchni gruzińskiej, równie ważna dla Gruzinów jak pizza dla Włochów, knedle dla Czechów czy tortilla dla Hiszpanów.

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 35min

Składniki

SKŁADNIKI:

( 6 szt )

CIASTO:
* mąka – 2 szkl
* sól – 0,5 łyżeczki
* cukier – 0,5 łyżeczki
* kefir – 220 ml
* proszek do pieczenia – 1 szczypta

FARSZ:
* słony ser – 400 g ( np. feta )
* jajko – 1 szt
* mąka – 1 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

CHACZAPURI IMERULI

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    W misce mieszamy mąkę, sól, cukier , proszek do pieczenia, dodajemy kefir i zagniatamy miękkie, gładkie ciasto ( Jeśli lepi się do rąk musimy zwiększyć ilość mąki )

    Ciasto nakrywamy i odczekujemy 20-30 minut, a następnie dzielimy na 6 części i formujemy kulki.

    Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy ok.20cm.

    Farsz dzielimy na 6 części, układamy na placku, zamykamy w koperty i lekko rozwałkowujemy.

    Dobrze sklejamy brzegi, patelnię rozgrzewamy, lecz nie smarujemy tłuszczem.

    Kładziemy chaczapuri i zmniejszamy ogień, przykrywamy i pieczemy 4 minuty ( tak z każdej strony ).

    Gotowe smarujemy masełkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sertania_kuchniaw_kilka_chwilplackimoj_niedzielny_obiadszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaCiastokuchnia gruzińskachlebfetakefirpieczywochaczapuriGruzjaimeruli

Komentarze

Podobne przepisy

Chaczapuri z serem i szpinakiem

Dodane przez: zzewa

Chaczapuri z serem i szpinakiem

Chaczapuri to regionalna potrawa...

placuszki gruzińskie

Dodane przez: capri

Chaczapuri z ruskim farszem

Gruzińskie placuszki, nadziewane...

Gruzińskie chaczapuri po adżarsku

Dodane przez: 900401

Gruzińskie chaczapuri po adżarsku

To oryginalne danie poznałem w...

chaczapuri z boczkiem i serem

Dodane przez: suzana

CHACZAPURI Z BOCZKIEM I SEREM

''Chaczapuri'' to gruzińskie danie...

Chaczapuri po adżarsku z polską nutą

Dodane przez: Ania_L

Chaczapuri po adżarsku z polską nutą

Pierwszy raz chaczapauri po adżarsku...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE