Cannelloni z kurczakiem i jarmużem pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Grube rurki kryją w sobie mnóstwo jarmużu , pierś z kurczaka ,paprykę oraz pora i czosnek.
Doprawione ostrym sosem piri-piri i aromatycznymi przyprawami.
Wierzch zapiekanki także znajdzie swych wielbicieli , gruba warstwa beszamelu doprawionego gałką muszkatołową i kurkumą przykryta tartym serem żółtym.
Świetnie smakuje od razu po upieczeniu ale odgrzany jest także pyszny a nawet intensywniejszy w smaku.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g. makaronu cannelloni
    Farsz:
    1 podwójna pierś z kurczaka
    1 biała część pora
    2 ząbki czosnku
    450g. mrożonego lub świeżego jarmużu
    1 papryka czerwona
    1 czubata łyżeczka pikantnej przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka sosu piri-piri
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    świeżo mielony czarny pieprz
    sól
    olej rzepakowy do smażenia ( użyłam z bazylią i czosnkiem)
    Beszamel:
    250g. masła 82%
    1/2 szklanki mąki pszennej
    500 ml mleka
    2 szczypty gałki muszkatołowej
    2 szczypty kurkumy
    świeżo mielony czarny pieprz
    sól
    200g. tartego sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Cannelloni

Cannelloni z kurczakiem i jarmużem pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cannelloni z kurczakiem i jarmużem pod beszamelem 1. Farsz:Kurczaka umyć , osuszyć , pokroić w małą kostkę.
    Umytego pora oraz obrany czosnek posiekać drobno.
    Umytą paprykę pozbawić gniazda , pokroić także w kostkę.
    Na patelni rozgrzać olej , przesmażyć pora z czosnkiem , dodać kurczaka.
    Smażyć do lekkiego przyrumienienia.
    d
  • Cannelloni z kurczakiem i jarmużem pod beszamelem 2. Dołożyć paprykę a po chwili jarmuż.
    Dodać przyprawy oraz sos piri-piri , dusić do odparowania płynów. ( spróbować ew. doprawić wg. smaku)
  • Cannelloni 3. Farszem napełniać makaron cannelloni , rurki układać w naczyniu żaroodpornym.
  • Cannelloni z kurczakiem i jarmużem pod beszamelem 4. Beszamel: W garnku na małym ogniu rozpuścić masło , wsypać powoli mąkę energicznie mieszając aż połączy się z masłem.
    Wlać mleko nie przerywając mieszania doprowadzić do powstania gładkiego , gęstego sosu.
    W między czasie doprawić gałą muszkatołową ,kurkumą, solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
  • Cannelloni z kurczakiem i jarmużem pod beszamelem 5. Na makaron wyłożyć sos beszamelowy , posypać serem żółtym.
    Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować