Cannelloni z kurczakiem i jarmużem pod beszamelem

  • wyświetlono: 311 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Grube rurki kryją w sobie mnóstwo jarmużu , pierś z kurczaka ,paprykę oraz pora i czosnek. Doprawione ostrym sosem piri-piri i aromatycznymi przyprawami. Wierzch zapiekanki także znajdzie swych wielbicieli , gruba warstwa beszamelu doprawionego gałką muszkatołową i kurkumą przykryta tartym serem żółtym. Świetnie smakuje od razu po upieczeniu ale odgrzany jest także pyszny a nawet intensywniejszy w smaku.

martyna
  • 4 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

250g. makaronu cannelloni
Farsz:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 biała część pora
2 ząbki czosnku
450g. mrożonego lub świeżego jarmużu
1 papryka czerwona
1 czubata łyżeczka pikantnej przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka sosu piri-piri
1 łyżeczka słodkiej papryki
świeżo mielony czarny pieprz
sól
olej rzepakowy do smażenia ( użyłam z bazylią i czosnkiem)
Beszamel:
250g. masła 82%
1/2 szklanki mąki pszennej
500 ml mleka
2 szczypty gałki muszkatołowej
2 szczypty kurkumy
świeżo mielony czarny pieprz
sól
200g. tartego sera żółtego

Sposób przygotowania przepisu:

Cannelloni z kurczakiem i jarmużem pod beszamelem

  • Cannelloni z kurczakiem i jarmużem pod beszamelem1. Farsz:Kurczaka umyć , osuszyć , pokroić w małą kostkę.
    Umytego pora oraz obrany czosnek posiekać drobno.
    Umytą paprykę pozbawić gniazda , pokroić także w kostkę.
    Na patelni rozgrzać olej , przesmażyć pora z czosnkiem , dodać kurczaka.
    Smażyć do lekkiego przyrumienienia.
    d
  • Cannelloni z kurczakiem i jarmużem pod beszamelem2. Dołożyć paprykę a po chwili jarmuż.
    Dodać przyprawy oraz sos piri-piri , dusić do odparowania płynów. ( spróbować ew. doprawić wg. smaku)
  • Cannelloni3. Farszem napełniać makaron cannelloni , rurki układać w naczyniu żaroodpornym.
  • Cannelloni z kurczakiem i jarmużem pod beszamelem4. Beszamel: W garnku na małym ogniu rozpuścić masło , wsypać powoli mąkę energicznie mieszając aż połączy się z masłem.
    Wlać mleko nie przerywając mieszania doprowadzić do powstania gładkiego , gęstego sosu.
    W między czasie doprawić gałą muszkatołową ,kurkumą, solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
  • Cannelloni z kurczakiem i jarmużem pod beszamelem5. Na makaron wyłożyć sos beszamelowy , posypać serem żółtym.
    Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Kurczakbeszameljarmużcannelloniobiadcannelloni z kurczakiem i jarmużemcannelloni pod beszamelem z jarmużem i kurczakiem

Komentarze

Podobne przepisy

cannelloni

Dodane przez: ania-gotuje

Cannelloni z wołowiną i warzywami zapiekane...

Jak dla mnie to jeden z lepszych...

Gołąbki

Dodane przez: Białogardzianka Gotuje

Gołąbki pod pierzynką z beszamelem i serem

Pyszne Gołąbki w sosie beszamelowym...

cannelloni

Dodane przez: jull13

Cannelloni z brokułowym beszamelem i camembert

Delikatnie nadziane i pyszny ser.

Kurczak panierowany pod beszamelem

Dodane przez: me91

Kurczak panierowany pod beszamelem

Lubię przygotowywać dania z kurczaka...

image-0p7gxse

Dodane przez: natalia2004

Potrawka z kurczakiem i jarmużem

Idealna z ryżem lub kaszą.

Muszle zapiekane z mięsem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Makaronowe muszle z mięsem pod beszamelem...

Wspaniała propozycja na obiad oraz...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE