Cannelloni z miesem i grzybami pod beszamelem

4.5 (188 ocen)

Włoskie cannelloni nadziewane grzybami i mielonym mięsem przykryte pierzynka sosu beszamelowego i sera. Syte, pyszne i łatwe w przygotowaniu, ma wszystkie cechy udanego obiadu.

Składniki:

  • opakowanie makaronu cannelloni (300g)
    500g mięsa mielonego z szynki
    biała cebula
    ząbek czosnku
    2 łyżki oliwy
    300g pieczarek
    100ml czerwonego wytrawnego wina
    sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, biały pieprz
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1,5 szklanki mleka
    100g żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Cannelloni z miesem i grzybami pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy. Zalewamy winem i woda tak aby były przykryte. zagotowujemy. Skręcamy ogień i pozostawiamy w wpłynie na 10 minut. Siekamy w plasterki. Na rozgranym oleju przesmażamy kilka sekund drobno posiekany lub przeciśnięty czosnek i szybko dodajemy pokrojoną w mała kostkę cebulę. gdy się zeszkli dodajemy mięso. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem i przesmażamy aż zmieni kolor. Dodajemy posiekane grzyby i nieco wywaru w którym się gotowały i pozostawiamy na palniku jeszcze kilka minut.
  • 2. Sos beszamelowy: Masło roztapiamy w małym garnku, zdejmujemy z palnika i dokładamy mąkę. Dokładnie rozprowadzamy i stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając. Przekładamy ponownie na palnik i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i świeżo stara gałka muszkatołową.
  • 3. Makaron nadziewamy dość szczelnie nadzieniem mięsno-grzybowym i układamy w natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego. A następnie tworząc druga warstwę. Całość polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku pod przykryciem w 180 stopniach C przez 20 minut a następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 20 minut.

Porady

Czas pieczenie może się różnić w zależność od użytego makaronu. Należy zawsze przeczytać na opakowaniu jaki jest czas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Makaron Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4.5 (189 ocen)

Cannelloni z mięsem pod beszamelem

To może cię zainteresować