Cannelloni z brokułami pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: Brokuła podzielić na różyczki, opłukać i ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, rozdrobnić np. tłuczkiem do ziemniaków i ostudzić. W rondlu rozgrzać masło, dodać szpinak i dusić pod przykryciem do rozmrożenia. Dodać posiekany czosnek, ostudzić. Brokuł, szpinak i fetę dokładnie wymieszać, doprawić do smaku pieprzem. Nie trzeba solić bo feta jest wystarczająco słona. Surowe rurki cannelloni nadziewać farszem i układać w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym oliwą.
2.Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszając zrobić jasną zasmażkę. Wlać mleko i energicznie mieszając miotełką doprowadzić do wrzenia. Wsypać starty żółty ser i wymieszać aż się rozpuści. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3.Canneloni zalać sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 35 minut. W połowie czasu pieczenia posypać startym serem. Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok 10 minut przed podaniem. danie podawać posypane prażonymi płatkami migdałów i ognistą mieszanką przypraw w młynku.
Komentarze