Zapiekanka z kurczakiem pod beszamelem

4.5 (148 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Szybka zapiekanka makaronowa z gotowanym kurczakiem. Wykorzystałam kurczaka gotowanego w rosole i makaron, który pozostał z obiadu

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g ugotowanego makaronu
    gotowany kurczak (miałam udka i pierś z rosołu)
    250 g pieczarek
    1 duża cebula
    2 łyżki masła klarowanego


    Sos beszamelowy
    250 ml mleka
    2 łyżki masła
    50 g mąki pszennej
    gałka muszkatołowa
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kurczakiem pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos
    W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki.
    W drugim garnuszku podgrzać mleko i stopniowo go wlewać do mąki. Stale dalej szybko mieszać, aby się nie przypalił sos.
    Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka.
    Doprawić solą, pieprzem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej.

    Makaron ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Posolić, popieprzyć i smażyć aż wyparuje woda.
    Całość wyłożyć na makaron, a następnie pokrojonego drobno kurczaka.
    Całość polać sosem beszamelowym i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C .
    Po wyjęciu polać ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Makaron Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować