Zapiekanka z kurczakiem pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos
W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki.
W drugim garnuszku podgrzać mleko i stopniowo go wlewać do mąki. Stale dalej szybko mieszać, aby się nie przypalił sos.
Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka.
Doprawić solą, pieprzem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej.
Makaron ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Posolić, popieprzyć i smażyć aż wyparuje woda.
Całość wyłożyć na makaron, a następnie pokrojonego drobno kurczaka.
Całość polać sosem beszamelowym i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C .
Po wyjęciu polać ketchupem.
Komentarze