REKLAMA

Mini cake pops

wyświetlono: 94 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

to mini kuleczki na jeden kęs zrobione z pozostałości ciast, ciasteczek, herbatników z dodatkiem różnych bakalii, takie domowe słodkie zero waste – więc nic się nie marnuje zwłaszcza po świętach.

opublikowany: 02.04.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g pozostałości typu: ciastka, babeczki, babki, herbatniki, keksy itp - bez mas
    ok. szklanki różnych bakalii: rodzynki, suszone morele, żurawina, figi, orzechy włoskie ( co tylko lubimy lub mamy do użycia )
    1 łyżeczka olejku pomarańczowego lub innego aromatu
    2 – 3 łyżki masła orzechowego ( można pominąć )

    spoiwo ciasteczek:

    100 g masła lub margaryny
    3 łyżki mleka lub śmietanki 30%
    3 łyżki cukru lub 3 łyżki miodu
    opcjonalnie można dodać 2 łyżki kakao jak ktoś chce

    polewa:

    2 tabliczki mlecznej lub deserowej czekolady 2 x 100g
    1 łyżka masła
    1-2 łyżki mleka

    dekoracja:

    kolorowa posypka typu maczek

    dodatkowo:

    wykałaczki
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

Jak zrobić Mini cake pops?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki spoiwa ciasteczek roztapiamy, mieszamy aż do połączenia się składników i odstawiamy.

    Wszystkie składniki na ciasteczka wrzucam do blendera i miksuję. Całość przesypuję do miski i dodaję spoiwo. Mieszam dokładnie. Nabieram niewielką ilość mieszanki i w dłoniach formuję kuleczkę wielkości orzecha włoskiego i kładę na deseczkę lub talerz. Wkładamy gotowe kuleczki do lodówki na co najmniej 1,5 godziny by je schłodzić.

    Między czasie szykuję polewę. Wszystkie składniki polewy rozpuszczam nad kąpielą wodną ciągle mieszając do uzyskanie jednolitej konsystencji. Następnie wyciągam kuleczki z lodówki, nabijam je na wykałaczki i maczam w ostygniętej ale jeszcze płynnej polewie a następnie posypuję kolorową posypką. Tak gotowe ciasteczka wbijam na przekrojonego surowego ziemniaka i wkładam do lodówki na 1,5 godziny do zastygnięcia polewy lub zamiast wbijać je w ziemniaka można je położyć na pergaminie i wtedy posypać kolorową posypką i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: tatalia IMG_20200222_173003

Cake pops

Lizaczki czekoladowe którym nawet dorosły się nie oprze. A dzieciaki za nimi szaleją.

kategoria: cake pops opublikowany: 01.09.2021 | wyświetlono: 280 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Katarzyna88 IMG_20220422_234503_732

Cake pops

Moje pierwsze CAKE POPS ,świetna zabawa ,świetny efekt końcowy .Polecam .

kategoria: cake pops opublikowany: 02.02.2022 | wyświetlono: 91 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Cake pops waniliowe

Pyszne ciasteczkowe lizaki w białej czekoladzie. Dzieciaki je uwielbiają.

kategoria: Ciasta Desery ciastka bajaderka opublikowany: 28.01.2016 | wyświetlono: 800 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: martyna.wirkus 4C1EA58A-DF29-48AA-9D8C-F55DD8A47DFC

Malinowe cake pops

Pyszne kulki z ciasta babkowego obtoczone w czekoladzie i posypane malinami liofilizowanymi to hit na słodkich stołach.

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 30.06.2021 | wyświetlono: 4431 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE