Mini cake pops

5 (3 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

to mini kuleczki na jeden kęs zrobione z pozostałości ciast, ciasteczek, herbatników z dodatkiem różnych bakalii, takie domowe słodkie zero waste – więc nic się nie marnuje zwłaszcza po świętach.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g pozostałości typu: ciastka, babeczki, babki, herbatniki, keksy itp - bez mas
    ok. szklanki różnych bakalii: rodzynki, suszone morele, żurawina, figi, orzechy włoskie ( co tylko lubimy lub mamy do użycia )
    1 łyżeczka olejku pomarańczowego lub innego aromatu
    2 – 3 łyżki masła orzechowego ( można pominąć )

    spoiwo ciasteczek:

    100 g masła lub margaryny
    3 łyżki mleka lub śmietanki 30%
    3 łyżki cukru lub 3 łyżki miodu
    opcjonalnie można dodać 2 łyżki kakao jak ktoś chce

    polewa:

    2 tabliczki mlecznej lub deserowej czekolady 2 x 100g
    1 łyżka masła
    1-2 łyżki mleka

    dekoracja:

    kolorowa posypka typu maczek

    dodatkowo:

    wykałaczki
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Mini cake pops - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki spoiwa ciasteczek roztapiamy, mieszamy aż do połączenia się składników i odstawiamy.

    Wszystkie składniki na ciasteczka wrzucam do blendera i miksuję. Całość przesypuję do miski i dodaję spoiwo. Mieszam dokładnie. Nabieram niewielką ilość mieszanki i w dłoniach formuję kuleczkę wielkości orzecha włoskiego i kładę na deseczkę lub talerz. Wkładamy gotowe kuleczki do lodówki na co najmniej 1,5 godziny by je schłodzić.

    Między czasie szykuję polewę. Wszystkie składniki polewy rozpuszczam nad kąpielą wodną ciągle mieszając do uzyskanie jednolitej konsystencji. Następnie wyciągam kuleczki z lodówki, nabijam je na wykałaczki i maczam w ostygniętej ale jeszcze płynnej polewie a następnie posypuję kolorową posypką. Tak gotowe ciasteczka wbijam na przekrojonego surowego ziemniaka i wkładam do lodówki na 1,5 godziny do zastygnięcia polewy lub zamiast wbijać je w ziemniaka można je położyć na pergaminie i wtedy posypać kolorową posypką i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować