Burrito, to pszenne placki wypełnione mięsnym farszem przyprawionym aromatycznymi i pikantnymi dodatkami. Burrito podaje się z łagodnymi dodatkami (śmietana, sałata, pomidory, zioła) lub pikantnymi papryczkami, tabasco, sosem bbq.
Składniki:
Farsz do burrito:
500 g mielonego mięsa wołowego
1 duża biała cebula
1 duża czerwona papryka
3 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
1 mała puszka kukurydzy (280 g)
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
200 g przecieru pomidorowego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka kuminu
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1-2 łyżki oleju
1 szklanka wody
sól i pieprz do smaku
8 tortilli pszennych
8 marynowanych papryczek jalapeno
ziarna z połowy granatu
2 dymki ze szczypiorkiem
8 łyżek kwaśnej śmietany 18%
1/2 szklanki tartego sera cheddar
pęczek świeżej kolendry
Burrito z wołowiną, fasolą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Następnie dodać mięso mielone i smażyć na dużym ogniu, aż mięso będzie przysmażone.
Dodać paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kosteczkę i 1 ząbek czosnku pokrojony drobno.
Następnie zmniejszyć do minimum ogień pod patelnią i dodać pomidory z puszki (wraz z sokiem), przecier pomidorowy,wodę, cukier, kumin, oregano, pieprz cayenne, słodką paprykę. Patelnię przykryć pokrywką i dusić składniki farszu ok. 30 minut, aż pomidory rozpadną się, a sos pomidorowy bardzo mocno się zredukuje. Farsz powinien być bardzo gęsty i nie powinien wypływać z niego sos. Jest to istotna informacja, ponieważ zbyt w wilgotny farsz, będzie rozmaczał tortillę.
Następnie dodać odsączoną z zalewy i przepłukaną sicie fasolę i kukurydzę oraz pozostałe 2 ząbki czosnku drobno pokrojone. Dusić jeszcze 10 minut.
Pod koniec duszenia przyprawić farsz do smaku solą i odrobiną mielonego czarnego pieprzu.
Przed nałożeniem farszu na tortillę, należy każdy placek podgrzewać ok. 1 minuty na suchej patelni. Dzięki temu tortilla będzie miękka, elastyczna i łatwo ją zwijać. Ważne, aby krótko podgrzewać placek, zbyt długi podyt na patelni, wysuszy go i stanie się łamliwy.
Na ciepłej tortilli układać farsz w odległości 3 cm od jej dolnej krawędzi.
Na tortillę nałożyć 2-3 łyżki mięsnego farszu
Następnie dodać 1 łyżkę śmietany, pokrojoną papryczkę jalapeno, pokrojoną dymkę i ziarenka granatu.
Farsz mięsny posypać tartym cheddarem i listkami kolendry.
Po nałożeniu farszu zawijać tortille i podgrzewać rozgrzanej na patelni, patelni grillowej lub w piekarniku.
Podczas jedzenia skrapiać burrito sokiem z limonki.
Komentarze