Burrito z wołowiną, fasolą i papryką

  • wyświetlono: 13653 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Burrito, to pszenne placki wypełnione mięsnym farszem przyprawionym aromatycznymi i pikantnymi dodatkami. Burrito podaje się z łagodnymi dodatkami (śmietana, sałata, pomidory, zioła) lub pikantnymi papryczkami, tabasco, sosem bbq.

palinos

Składniki

Farsz do burrito:
500 g mielonego mięsa wołowego
1 duża biała cebula
1 duża czerwona papryka
3 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
1 mała puszka kukurydzy (280 g)
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
200 g przecieru pomidorowego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka kuminu
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1-2 łyżki oleju
1 szklanka wody
sól i pieprz do smaku
8 tortilli pszennych
8 marynowanych papryczek jalapeno
ziarna z połowy granatu
2 dymki ze szczypiorkiem
8 łyżek kwaśnej śmietany 18%
1/2 szklanki tartego sera cheddar
pęczek świeżej kolendry

Sposób przygotowania przepisu:

Burrito z wołowiną, fasolą i papryką

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
    Następnie dodać mięso mielone i smażyć na dużym ogniu, aż mięso będzie przysmażone.
    Dodać paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kosteczkę i 1 ząbek czosnku pokrojony drobno.
    Następnie zmniejszyć do minimum ogień pod patelnią i dodać pomidory z puszki (wraz z sokiem), przecier pomidorowy,wodę, cukier, kumin, oregano, pieprz cayenne, słodką paprykę. Patelnię przykryć pokrywką i dusić składniki farszu ok. 30 minut, aż pomidory rozpadną się, a sos pomidorowy bardzo mocno się zredukuje. Farsz powinien być bardzo gęsty i nie powinien wypływać z niego sos. Jest to istotna informacja, ponieważ zbyt w wilgotny farsz, będzie rozmaczał tortillę.
    Następnie dodać odsączoną z zalewy i przepłukaną sicie fasolę i kukurydzę oraz pozostałe 2 ząbki czosnku drobno pokrojone. Dusić jeszcze 10 minut.
    Pod koniec duszenia przyprawić farsz do smaku solą i odrobiną mielonego czarnego pieprzu.
    Przed nałożeniem farszu na tortillę, należy każdy placek podgrzewać ok. 1 minuty na suchej patelni. Dzięki temu tortilla będzie miękka, elastyczna i łatwo ją zwijać. Ważne, aby krótko podgrzewać placek, zbyt długi podyt na patelni, wysuszy go i stanie się łamliwy.
    Na ciepłej tortilli układać farsz w odległości 3 cm od jej dolnej krawędzi.
    Na tortillę nałożyć 2-3 łyżki mięsnego farszu
    Następnie dodać 1 łyżkę śmietany, pokrojoną papryczkę jalapeno, pokrojoną dymkę i ziarenka granatu.
    Farsz mięsny posypać tartym cheddarem i listkami kolendry.
    Po nałożeniu farszu zawijać tortille i podgrzewać rozgrzanej na patelni, patelni grillowej lub w piekarniku.
    Podczas jedzenia skrapiać burrito sokiem z limonki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatawołowinafasolachiliburrito

Komentarze

Podobne przepisy

Burrito z mięsem i warzywami

Dodane przez: 2milutka

Burrito z mięsem mielonym i warzywami

Burrito to potrawa rodem z Meksyku,...

stir-fry z wołowiną, papryką i makaronem soba

Dodane przez: aczp1

Stir-Fry z wołowiną, papryką i makaronem...

Danie kuchni azjatyckiej. Ekspresowe...

Burito

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Burrito z sadzonym jajkiem i awokado

Burrito to smaczna i sycąca kuchnia...

WOŁOWINA w 5 SMAKACH Z BROKUŁAMI I PAPRYKĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

WOŁOWINA w 5 SMAKACH Z BROKUŁAMI I PAPRYKĄ

Przepyszne soczyste mięso z papryką...

Tacos z wołowiną i guacamole

Dodane przez: Paulina Nosek

Tacos z wołowiną i guacamole

Wyjątkowo smaczne, ostre, świetne...

Dodane przez: evita0007

Wołowina na ostro z fasolą

Moje dania są raczej łatwe. Rodzina...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE