Burrito z wołowiną, fasolą i papryką

4.5 (161 ocen)

Burrito, to pszenne placki wypełnione mięsnym farszem przyprawionym aromatycznymi i pikantnymi dodatkami. Burrito podaje się z łagodnymi dodatkami (śmietana, sałata, pomidory, zioła) lub pikantnymi papryczkami, tabasco, sosem bbq.

Składniki:

  • Farsz do burrito:
    500 g mielonego mięsa wołowego
    1 duża biała cebula
    1 duża czerwona papryka
    3 ząbki czosnku
    1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
    1 mała puszka kukurydzy (280 g)
    1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
    200 g przecieru pomidorowego
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka kuminu
    2 łyżeczki oregano
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
    1-2 łyżki oleju
    1 szklanka wody
    sól i pieprz do smaku
    8 tortilli pszennych
    8 marynowanych papryczek jalapeno
    ziarna z połowy granatu
    2 dymki ze szczypiorkiem
    8 łyżek kwaśnej śmietany 18%
    1/2 szklanki tartego sera cheddar
    pęczek świeżej kolendry
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Burrito z wołowiną, fasolą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
    Następnie dodać mięso mielone i smażyć na dużym ogniu, aż mięso będzie przysmażone.
    Dodać paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kosteczkę i 1 ząbek czosnku pokrojony drobno.
    Następnie zmniejszyć do minimum ogień pod patelnią i dodać pomidory z puszki (wraz z sokiem), przecier pomidorowy,wodę, cukier, kumin, oregano, pieprz cayenne, słodką paprykę. Patelnię przykryć pokrywką i dusić składniki farszu ok. 30 minut, aż pomidory rozpadną się, a sos pomidorowy bardzo mocno się zredukuje. Farsz powinien być bardzo gęsty i nie powinien wypływać z niego sos. Jest to istotna informacja, ponieważ zbyt w wilgotny farsz, będzie rozmaczał tortillę.
    Następnie dodać odsączoną z zalewy i przepłukaną sicie fasolę i kukurydzę oraz pozostałe 2 ząbki czosnku drobno pokrojone. Dusić jeszcze 10 minut.
    Pod koniec duszenia przyprawić farsz do smaku solą i odrobiną mielonego czarnego pieprzu.
    Przed nałożeniem farszu na tortillę, należy każdy placek podgrzewać ok. 1 minuty na suchej patelni. Dzięki temu tortilla będzie miękka, elastyczna i łatwo ją zwijać. Ważne, aby krótko podgrzewać placek, zbyt długi podyt na patelni, wysuszy go i stanie się łamliwy.
    Na ciepłej tortilli układać farsz w odległości 3 cm od jej dolnej krawędzi.
    Na tortillę nałożyć 2-3 łyżki mięsnego farszu
    Następnie dodać 1 łyżkę śmietany, pokrojoną papryczkę jalapeno, pokrojoną dymkę i ziarenka granatu.
    Farsz mięsny posypać tartym cheddarem i listkami kolendry.
    Po nałożeniu farszu zawijać tortille i podgrzewać rozgrzanej na patelni, patelni grillowej lub w piekarniku.
    Podczas jedzenia skrapiać burrito sokiem z limonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Fasola Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować