Burrito z wołowiną

4.48 (194 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Burrito to naleśnik z mąki pszennej wypełniony sycącym farszem – zwykle z mięsa i fasoli. Został wymyślony w czasie rewolucji meksykańskiej.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - oliwa: 1 łyżka
    - mielona wołowina: 500 gramów
    - cebula (drobno posiekana): 1 sztuka
    - ząbek czosnku (zmiażdżony): 1 sztuka
    - mielony kminek: 1 łyżeczka
    - sproszkowane chili: 1 łyżeczka
    - pomidory z puszki: 400 gramów
    - woda: 75 mililitrów
    - czerwona fasola z puszki: 300 gramów
    - pszenne tortille: 4 sztuki
    - ser cheddar (grubo starty): 1 szklanka
    - sproszkowana ostra papryka: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.48 (194 ocen)

Burrito z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę rozgrzewamy w głębokiej patelni, smażymy wołowinę cały czas mieszając, aż się przyrumieni. Dodajemy cebulę, czosnek oraz przyprawy. Podgrzewamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy rozdrobnione pomidory i fasolę. Wlewamy wodę. Dusimy około 15 minut, aż całość zgęstnieje.
  • 2. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Rozkładamy równe porcje nadzienia na plackach tortilli. Zawijamy i dla pewności spinamy wykałaczką.
  • 3. Układamy tortille na natłuszczonej blasze do pieczenia. Posypujemy serem i sproszkowaną papryką. Pieczemy około 10 minut, aż ser się przyrumieni. Podajemy udekorowane śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować