Meksykańskie burrito z wołowiną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Burrito można przygotować na wiele różnych sposobów. Ja dodałam do farszu wszystko to co kojarzy mi się z kuchnią meksykańską: wołowinę, czerwoną fasolę, kukurydzę, paprykę.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 6 placków tortilli
    400g mięsa mielonego
    1 czerwona papryka
    1 duża cebula
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka kukurydzy
    5 ząbków czosnku
    300ml passaty pomidorowej
    mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej
    olej
    150g żółtego sera
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Meksykańskie burrito z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Paprykę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Do passaty dodajemy sól do smaku.
  • 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone do zarumienienia, następnie dodajemy paprykę i cebulę, smażymy do odparowania wody. Dodajemy czosnek, fasolę i kukurydzę, zalewamy 200ml passaty, przyprawiamy przyprawą meksykańską. Dusimy około 5 minut. Dodajemy ser zostawiając trochę do posypania.
  • 3. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienko passatą i odrobiną oleju. Na placki tortilli nakładamy przygotowany farsz. Zwijamy je, układamy w naczyniu. Wierzch smarujemy pozostałą passatą, posypujemy serem. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować