Burrito można przygotować na wiele różnych sposobów. Ja dodałam do farszu wszystko to co kojarzy mi się z kuchnią meksykańską: wołowinę, czerwoną fasolę, kukurydzę, paprykę.
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
6 placków tortilli
400g mięsa mielonego
1 czerwona papryka
1 duża cebula
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
5 ząbków czosnku
300ml passaty pomidorowej
mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej
olej
150g żółtego sera
natka pietruszki do dekoracji
Meksykańskie burrito z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Paprykę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Do passaty dodajemy sól do smaku.
2.Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone do zarumienienia, następnie dodajemy paprykę i cebulę, smażymy do odparowania wody. Dodajemy czosnek, fasolę i kukurydzę, zalewamy 200ml passaty, przyprawiamy przyprawą meksykańską. Dusimy około 5 minut. Dodajemy ser zostawiając trochę do posypania.
3.Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienko passatą i odrobiną oleju. Na placki tortilli nakładamy przygotowany farsz. Zwijamy je, układamy w naczyniu. Wierzch smarujemy pozostałą passatą, posypujemy serem. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Dekorujemy natką pietruszki.
Komentarze