Buraczkowiec

5 (158 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przepis Babci Stefci z Bieszczad na smaczny deser.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Burak ćwikłowy 2 szt.
    Mąka 1 szklanka
    Cukier brązowy 1 szklanka
    Jajka 2 szt.
    Olej 1/3 szklanki
    Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
    Cynamon mielony 1 łyżeczka
    Sok z cytryny 1 łyżka
    Tłuszcz do formy
    Wiórki kokosowe do formy
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Buraczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Buraki umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. (tak aby otrzymać 1 szklankę) Przełożyć do miski, wsypać ½ szklanki cukru i resztę składników. Dodać żółtka , dokładnie wyrobić masę. Białka ubić na sztywno z resztą cukru, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez pół godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować