Przepis Babci Stefci z Bieszczad na smaczny deser.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Burak ćwikłowy 2 szt.
Mąka 1 szklanka
Cukier brązowy 1 szklanka
Jajka 2 szt.
Olej 1/3 szklanki
Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
Cynamon mielony 1 łyżeczka
Sok z cytryny 1 łyżka
Tłuszcz do formy
Wiórki kokosowe do formy
1.Wykonanie:
Buraki umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. (tak aby otrzymać 1 szklankę) Przełożyć do miski, wsypać ½ szklanki cukru i resztę składników. Dodać żółtka , dokładnie wyrobić masę. Białka ubić na sztywno z resztą cukru, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez pół godziny.
Komentarze