Buraczkowiec

  • wyświetlono: 73 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Przepis Babci Stefci z Bieszczad na smaczny deser.

profilowe
  • 5 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Burak ćwikłowy 2 szt.
Mąka 1 szklanka
Cukier brązowy 1 szklanka
Jajka 2 szt.
Olej 1/3 szklanki
Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
Cynamon mielony 1 łyżeczka
Sok z cytryny 1 łyżka
Tłuszcz do formy
Wiórki kokosowe do formy

Sposób przygotowania przepisu:

Buraczkowiec

  • 1. Wykonanie:
    Buraki umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. (tak aby otrzymać 1 szklankę) Przełożyć do miski, wsypać ½ szklanki cukru i resztę składników. Dodać żółtka , dokładnie wyrobić masę. Białka ubić na sztywno z resztą cukru, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez pół godziny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mąka pszennaburak ćwikłowy

Komentarze

Podobne przepisy

sernik bez sera z brzoskwiniami

Dodane przez: agakr

Sernik Bez Sera z Brzoskwiniami

Sernik który zawsze się udaje

babka majonezowa

Dodane przez: Milena127

Babka piaskowa z majonezem

Puszysta i mięciutka babka z majonezem...

Biszkopt bezglutenowy

Dodane przez: benka

Biszkopt bezglutenowy

Biszkopt z mąki kukurydzianej i...

Jabłka z kisielem pieczone w cieście

Dodane przez: Krzysiek_gotuje

Jabłka z kisielem pieczone w cieście

Jabłka z kisielem pieczone w cieście...

wiosenny tort

Dodane przez: Neblina36

Tort "Cappuccino z bitą śmietaną"

Torty w wielkanocnym menu odgrywają...

najlepsza rolada makowa

Dodane przez: Neblina36

Świąteczna strucla makowa

W moim domu tę struclę/roladę od...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE