"Śmietankowa Lady" - babka na śmietanie

5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Śmietankowa Lady to delikatna, lekka i puszysta babka, która jest banalnie prosta oraz szybka w przygotowaniu. Do jej wypieku nie dodajemy masła ani oleju. Wyjątkowy smak zawdzięcza kwaśniej śmietanie oraz soli. Uwielbiam ją, bo jest niezwykle pyszna, wilgotna i zawsze się udaje :)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 340 g mąki pszennej
    - 400 g kwaśnej śmietany 18%
    - 240 g cukru
    - 3 jajka
    - 1,5 płaskiej łyżeczki soli
    - 1,5 łyżki cukru migdałowego (lub waniliowego)
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta kurkumy

    POLEWA:
    - 8 łyżek cukru pudru
    - 3 łyżki soku z cytryny
    + wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babka wielkanocna Desery

"śmietankowa lady" - babka na śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę ubijamy mikserem do lekkiego napowietrzenia. Następnie dodajemy do niej kolejno jajka, cukier zwykły oraz migdałowy i ponownie miksujemy.
  • 2. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, kurkumą oraz solą, dodajemy do mokrych składników i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
  • 3. Powstałe ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 25 cm x 12 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej wiórkami kokosowymi) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 45 - 50 minut (pieczenie góra - dół).
  • 4. Po ostygnięciu dekorujemy wierzch babki. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i energicznie mieszamy. Powstałym lukrem polewamy babkę, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do stężenia.

Porady

Babkę możemy udekorować także cukrem pudrem lub czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana 18% Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować