Gołąbki bez zawijania

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Staropolski przepis na smaczne i łatwe w wykonaniu gołąbki.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kapusta biała 1 kg
    Mięso mielone wieprzowe 1 kg
    Cebula biała 3 szt.
    Jajka 2 szt.
    Kasza manna 1 szklanka
    Mąka ziemniaczana 2 łyżki
    Sól i pieprz do smaku
    Olej do smażenia
    Kostka rosołowa 2 szt.
    Koncentrat pomidorowy 15 dag
    Mąka pszenna 2-3 łyżki
    Papryka wędzona 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Kapustę drobno poszatkować, włożyć do garnka, zalać nie dużą ilością wody, posolić do smaku i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, gdy kapusta lekko zmięknie, odcedzić, ostudzić i dobrze odcisnąć. Mięso przełożyć do miski, dodać przygotowaną kapustę, kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać. Formować na dłoni zgrabne kotleciki, smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Podsmażone kotleciki przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać kostki i zalać całość przegotowaną wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem około 60-70 minut. Następnie wodę spod gołąbków odlać do garnka, dodać mąkę pszenną rozpuszczoną w wodzie , koncentrat pomidorowy, paprykę wędzoną, przyprawić w razie potrzeby do smaku solą i pieprzem i gotować przez 5 minut. Przygotowanym sosem polać gołąbki przed podaniem. SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować